GRADI SE CER 2

Juče su u Šapcu boravili predstavnici austrijske organizacije „Erinnerungen“ („Sećanja“) koju čine potomci vojnika poginulih u Cerskoj bici.

Cilj ove posete je namera da u severozapadnoj radnoj zoni kupe oko 60 hektara zemljišta na kom bi narednih godina podigli planinu Cer 2 i na njoj prevashodno izgradili spomen kompleks u čijem bi centralnom delu napravili spomen kosturnicu u koju bi bili smešteni posmrtni ostaci njihovih stradalih predaka. Sem toga, u okviru ovog kompleksa bili bi izgrađeni i prateći turistički objekti – nekoliko spomenika, Mali Prater, hotel, dva bazena, trim staza, ali i park pogodan za obeležavanje prvomajskog uranka. Obzirom da bi ovaj kompleks zapošljavao 23 radnika koji bi se bavili njegovim održavanjem, Vlada Srbije bi izdvojila podsticajna sredstva za svako novootvoreno radno mesto, mada su i predstavnici lokalne samouprave izrazili spremnost da učestvuju budžetskim sredstvima, s tim da se jasno zna ko je koliko pomogao u ovoj investiciji.

Upitani kako će za novu spomen kosturnicu nedvosmisleno utvrditi poreklo posmrtnih ostataka, gosti iz Austrije su rekli da su već angažovali vrhunske forenzičare, istoričare i anrtrpologe i da to u 21. veku nije problem. Na novinarsko pitanje čemu uopšte pravljenje još jednog cerskog spomen obeležja, pa još i planine pored postojeće, Herbert Langer, predsednik Udruženja „Erinnerungen“ je rekao: „Ne bismo da učestvujemo u memorijalnoj gužvi na sadašnjoj planini, pijetet prema našim stradalim precima zahteva elementarno dostojanstvo koje smo mi dužni da im obezbedimo.“

fotografija preuzeta sa sajta velikirat.vigimnazija.edu.rs

Čaršija news je humorističko-satirična stranica Šabačkogportala . 

 

Može vam se još svideti More from author

2 Comments

  1. Анонимни kaže

    Oce li to da bude blizu Jazakija, da robovi, ako ih puste na pauzu, imaju gde da ufate svez vazduh?

  2. Branka kaže

    Ima li još gluposti?!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.