KAKO ŠABAC “OSVAJA” REPUBLIČKE PARE

Uglomer

Piše: Milan Bečejić

“Zapovedati sebi najveća je vlast”, kaže stara srpska mudrost za koju, na žalost, siva eminencija šabačke vlasti, ne mari niti je poštuje. A zapovedati sebi znači biti pošten prema sebi i drugima, ne izvrtati istinu i biti skroman makar na niovu domaćeg vaspitanja.

Otkako u Šapcu opstaje koaliciona vlast različita od centralne, u lokalnoj javnosti agresivno, a na nivou Srbije prilično bledo, pumpa se “herojska” priča o toj različitosti, o “slobodnom gradu”, o tobožnjem trnu u oku naprednjačkom režimu… Ta i tolika zanesenost sobom premašila je granicu dobrog ukusa i postala groteskna. Prate je redovno ispiranje mozga i poseban vokabular koji je zadao gubernator iz senke.

Krajem septembra na gradskom sajtu osvanula je vest da je “ ŠABAC OSVOJIO NAGRADU NA NACIONALNOM KONKURSU MINISTARSTVA KULTURE I INFORMISANjA „GRADOVI U FOKUSU“. Dalje se objašnjva: “U izuzetno oštroj konkurenciji od 28 gradova i opština koje su se prijavile na konkurs – projekat „EUreka!“ je osvojio jednu od nagrada čime je obezbedio finansiranje obnove šabačke sinagoge kao izdvojenog odeljenja šabačkog Narodnog muzeja.” U naletu marketinškog samozadovoljstva se kaže: “Gradska uprava i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, pružili su punu institucionalnu podršku gradskom projektnom timu koji je pod rukovodstvom Igora Marsenića, osmislio „EUreku!“ i tokom skoro šest meseci, kroz tri kruga konkursa – odbranio i prezentovao projekat do njegovog uspešnog ishoda.”

Šta je prećutano u ovoj vesti? “Kako su u Ministarstvu kulture istakli, pobednik konkursa “Grad u fokusu 2016” je opština Novi Bečej, čiji će projekat “Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti” biti finansiran sa 56,7 miliona dinara. Kikindi su odobrena 32 miliona, Zrenjaninu 24, Kragujevcu 18, Užicu 12, a Šapcu devet miliona dinara.” Dakle, Šabac jeste bio među šest gradova, ali je dobio najmanje novca! I to samo za deo ponuđenog projekta – obnovu sinagoge – pre svega zbog uloge i značaja jevrejske zajednice u Srbiji, a ne za projekat “EUreka”, kako se želi sugerisati u lokalnom talambasanju. Drugo, taj projekat niko nije napadao da bi ga vrli tim, rukovođen nečijom vrlom rukom – morao braniti, čak šest meseci!

Nedavno je sa iste adrese, Ministarstva kulture, odboreno šabačkim instistucijama kulture 6,6 miliona dinara kao pojedinačna podrška: Biblioteci 1,6 miliona; Muzeju 300.000 dinara za 61. Oktobarski salon i 700.000 dinara za istraživanje arheološkog lokaliteta u Desiću; dva miliona Šabačkom pozorištu za “Pozorišno proleće”, plus 500.000 dinara za put u Litvaniju; Istorijskom arhivu 600.000 dinara; 900.000 dinara Kulturnom centru. U propagandnim zidnim novinama, gradskom sajtu, ovim povodom je osvanula vest: “Pet šabačkih ustanova kulture osvojilo je 6,6 miliona dinara za projekte…”

Šta je prećutano? Da je reč o redovnom i uobičajenom godišnjem konkursu Ministarstva kulture preko kog se ne finansiraju samo projekti već i manifestacije (kao što je, recimo, tradcionalni i šire poznat Oktobarski salon), da je traženo više novca nego što je odobreno, da su se lokalni perjanici nedavno žestoko obrukali napadajući Ministarstvo što nije dalo pare za “Pozorišno proleće” (a samo je trebalo iskazati malo strpljenja i tolerancije)…

Zanimljv je način i kako je ovdašnjoj anesteziranoj javnosti predočeno da republička Kancelarije za javna ulaganja finansira sa 8,6 miliona dinara  rekonstrukciju mosta koji povezuje put između Lipolista, Dobrića i Bogosavca: “Sredstva za rekonstrukciju mosta na Beloj reci Grad Šabac je osvojio dobrim projektom, što je Kancelarija za javna ulaganja prepoznala i finansirala”.

Šta je ostalo nepoznato? Posle izbora u mesnim zajednicama vlast u Lipolistu je osvojila SNS, i to je presudno uticalo da im iz državne kase stigne novac za rekonstrukciju, a ne blistavi projekat lokalne vlasti u Šapcu. Uostalom, ako im je do Lipolista i bilo stalo, gradnja mosta je mogla biti finansirana iz lokalnog budžeta, iz kog je za kojekakve marketinške budalaštine dato isto toliko para, a skoro duplo više za skupo samoreklamiranje u nekoliko beogradskih medija!

No, šta je zajedničko za ove tri gornje vesti? Forsiranje pojma – “OSVOJILI”!!

U redovnoj političkoj kuknjavi kako je Šabac zbog različite vlasti skrajnut i zapostavljen od republičke vlasti i kase, ovakvim pristupom u obaveštavanju da su neki novci iz tog sefa ipak stigli kao podrška i pomoć, nastoji se prikriti istina i objasniti i opravdati kako je taj novac – osvojen. Eto, kako je lokalna vlast, vođena magijskom rukom njenog gubernatora iz senke, premudrošću, snagom i veštinom, smislila neodoljive projekte na koje su ti mrski vlastodršci iz Beograda jednostavno morali da reaguju.

Kad toksikuješ svoju okolinu moraš bar malo da vodiš računa da i sâm živiš u njoj. A ko izgubi meru ubrzo će otrovati i sebe.

 

Može vam se još svideti More from author

12 Comments

 1. Mudrac kaže

  Mudrost je latinska i glasi “Imperare sibi maximum imperium est” i znači “Vladati sobom najveća je vlast”.

  1. Vera kaže

   Big dil! Mnogo vazno cija je mudrost! Zar Srbi nisu narod stariji od Latina?!

   1. Mudrac kaže

    Jeste big dil iz više razloga. Pogrešno pripisana izreka, pogrešno prevedena, totalno pogrešno upotrebljena u kontekstu teme teksta. I btw, Latini nisu prvi govorili latinski jezik. Postojao je davno pre njih.

    1. Janko kaže

     Evo ga jedan iz gradonacelnikovog tima zaduzen za latinski jezik, ne bi li botovskim manirom skrenuo paznju sa sustine. A to sto Zeleni i klika stalno jadikuju da drzava Sapcu ne daje novca dok oni arce svojima pare iz lokalnog budzeta – nema veze!! Pazi Cezare, kod ovih nema ni sendvica, mozes da ubodes samo kokice. Bajate…

 2. Glas kaže

  Šta je ostalo nepoznato? Posle izbora u mesnim zajednicama vlast u Lipolistu je osvojila SNS, i to je presudno uticalo da im iz državne kase stigne novac za rekonstrukciju. Toliko o podelili para podobnim kadrovima, gade mi se ovi SNS-ovci.

  1. Razum kaže

   A ne gadi ti se Zelenovic, koji nije hteo da napravi taj most, samo zato sto na vlasti u Lipolistu nije njegova partija? Mogao je taj most da se napravi i od novca iz lokalnog budzeta, ali neki gadni likovi finansiraju samo mesne zajednice gde je njihova partija na vlasti. Meni se gadi tvoj Zelenovic i svi vi njegovi poltroni.

 3. Aleksandar015 kaže

  Dakle, problem je što je Šabac bio 6. među gradovima koji su osvojili sredstva (dok 22 grada nisu osvojila ni dinar). Odnosno što je grad dobio 6,6 miliona, a ne baš onoliko koliko je tražio (za potrebe ovog članka ćemo zanemariti da se uvek i na svim projektima traži više, jer se nikad ne dobije baš toliko). A ako je ovo za most tačno, da nije presudio dobar projekat, nego “upodobljenost”, to je onda nešto protiv čega se moramo najoštrije boriti u jednom demokratskom civilizovanom društvu, i što pre smeniti sa vlasti SNS.

 4. Sapcanin kaže

  To osvajanje se koliko vidim prmilo. Jel to znaci i da je Lalic iz MH osvojio SLF i osvojio da bude promoter letnjih kulturnih sadrzaja grada, jel vaterpolo klub osvojio bazen, maraton iz mitrovice osvojio atletsku stazu u Sapcu…?! Sve demokratski!

  1. Sava kaže

   Naravno, kad su Sapcani za Zelenovica bezvredna stoka. Drazi mu je sav s… iz drugih gradova.

 5. Bojan M Sredojević kaže

  “Šta je ostalo nepoznato? Posle izbora u mesnim zajednicama vlast u Lipolistu je osvojila SNS, i to je presudno uticalo da im iz državne kase stigne novac za rekonstrukciju, a ne blistavi projekat lokalne vlasti u Šapcu”
  Ako je to istina drzavu bi trebalo da bude sramota sto pare daje samo kad SNS dodje na vlast. Nijedna partija nije vlasnik drzavne kase nego je vlasnik narod koji tu kasu i puni.

 6. Sava kaže

  I Kurir i Danas su “osvojili” nase pare iz lokalnog budzeta.

  1. Анонимни kaže

   Ajde Kurir, Danas i Blic, pa i smesno Vreme koje ne citaju ni oni koji u njemu pisu, ali zasto Medija centar?!!!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.