LUTAJUĆE FANTOMKE

Piše: Milan Bečejić

Život me je naučio da je veoma zaludan posao suditi gluposti. Ona, za razliku od pameti, nije limitirana i neiscrpna je. Otuda je dovoljno, katkad, glupost samo konstatovati.

Pokušavam da dokučim zašto ovi ovlašćeni napredni radikali svakomalo isijavaju glupost, uprkos sveprisutnom i najpametnijem među njima? U redu je kad jednom slažeš – to je samo bezobrazluk. Nekako podnesem i kad druge ubede da je laž istina – to je drskost. Ali kad to postane svakodnevna praksa, e to je – bahatost. A bahatost se, kad-tad, obije o glavu. Onda sačekajmo taj trenutak!

Kad smo kod čekanja, a čekao sam 10 dana da se policija i tužilaštvo oglase o slučaju šabačkih fantomki, ali ni abera od njih. Mora da je slučaj složen poput ubistva one nesretne pevaljke iz Borče. Ili slučaja nema, jer je sve dnevnopolitička nameštaljka. Hajte ljudi, napravite epilog! Nađite dvojicu kao žrtve, dajte im neko uhlebljenje kao nagradu, ili bar hiljadarku i sendvič.

Ne znam ko je zapravo strateg i kreator ovih udarničkih akcija naprednjaka. Da li su ideja i logistika stigli iz Beograda, zajedno s fantomkama iz fundusa SNS-a? A loklani su samo izvođači, da sve  bude uverljivije?

Ovo što se o vašaru desilo u avliji naprednjačkog aktiviste je zaista bizarno. Taj lik je samo dve nedelje ranije (7. septembra) pokrenuo na svom „fejsbuk“ nalogu grupu u kojoj se našla naprednjačka bratija i koja je u grupu ubacivana kolektivno. Sve da ih bude čak opasnih 300! Tu su šerovani tekstovi s naprednjačkih portala pokrenutih u Beogradu da pljuju šabačku vlast koju već godinama uzalud pokušava da sruši lokalni, nesposobni SNS. I ta „moćna“ „fejsbuk“ grupa od 300 likova za samo dve nedelje je toliko uznemirila lokalnu vlast i njenog gradonačelnika da je ovaj poslao dvojicu s fantomkama u obračun. Pa tu naivu ni krezubi klinci ne bi mogli da progutaju.

Najpoznatiji šabački Nindža, Dejan Ivanković, već sedam godina drži “fejsbuk” grupu “Šabački lokalpatriota” koja gradonačelniku i vlasti koju oličava pomera sve organe. I ne da Ivankoviću nikad nisu banuli fantomi u avliju, nego mu nije ni zaprećeno. A Ivanković je za ovog naprednjačkog anonimusa s periferije doktor nauka, sa ugledom i uticajem. Na ovu smejuriju s fantomkama Ivanković je okačio zanimljiv post: “Ne bih želeo da se bavim insinuacijama, da li je nameštaljka, da li su neke druge stvari u pitanju, da li je skretanje pažnje, reklama… Ali do sad nisam upoznao demokratu koji bi stavio masku i preskakao ogradu. Njihov stil je drugačiji. Našminkani u svojim odelima dva broja manjim, kao japiji, preveslače te nekim zakonom koji su doneli protiv svake logike, a braniće ga kao vrhunsko remek delo. Sve će provući kroz neke odbore, papire, glasanja. Lucidno i perfidno. Ali da se bave nasiljem, za to treba imati ‚balls‚, pogledati čoveka u oči, rizikovati. Jednostavno, nije njihov stil, u tome se razlikuju u vršenju vlasti!”

Ovim je Nindža, politički iskusno i elegantno, rekao sve. I od trapavih naprednjaka napravio magarce.

Foto (PUF): Pokret ujedinjenih fantoma iz Zrenjanina: Ni krivi ni dužni postali deo političke spletke

Tog trenutka postale su nebitne čaršijske priče da li je odabrani i opasni aktivista zaposlen u Opštoj bolnici (pod kontrolom SNS); zašto je i kako njegova supruga 17. septembra (četiri dana pre nemilog događaja) i sama u ovoj ustanovi dobila posao (da se iz upravne zgrade javlja na telefonske pozive); kako je moguće da neko ko ima “opasan” politički angažman, a stručnjak je za bezbednost, ne vodi računa o bezbednosti svoje porodice i dvorišta; kako se to lako upadne u avliju u kojoj je ženka “nemačkog ovčara” ( il taj pas ima grešku il poznaje fantome?!)… Čaršija ko čaršija – svašta se pita!

No, šta je smisao ove udarničke akcije? Već nekoliko meseci naprednjačka vlast preko državnih institucija “kontroliše” lokalnu vlast raznim inspekcijama s ciljem da gradonačelnika Zelenovića bar na 48 sati strpa u istražnu apsanu. U međuvremenu, šabački gradonačelnik dobija poziv da govori pred Savetom Evrope o državnom zulumu. Dakle, treba ga što pre diskreditovati. Kako? Imaš saopštenje, a nemaš događaj. Izmisliš događaj, a onda ga pošalješ u Dnevnik RTS-a „crnom Bujketu“ i ostalim čaušima. I eto publiciteta. A da bi sve delovalo ubedljivije, naložiš nekom đubroidu (“Alo”) da “pronađe” napadače. Ovi, linijom gluposti koja je postala bahatost, proglase onu dvojicu zrenjaninskih pevača zajebanata iz PUF-a (Pokret ujedinjenih fantoma), i pravolinijski i površno njihove fantomke stave u funkciju stupidne naprednjačke ideje i akcije u Šapcu. I šta će ostati posle svega – slučaj za podsećanje i pominjanje u kojem istina više nikome nije bitna. Ponajmanje državnim organima.

Inače, zanimljiva je ta opsednutost fantomkama. Višenamenska – od Savamale, preko Bora, do Šapca. I simptomatična, kao i džipovi bez tablica i sa zatamnjenim staklima. Namensko i sistematsko sejanje straha, po potrebi trenutka! A gde ima fantomki, ima i fantoma. Kojima je data vlast. Ali, što bi rekli Latini: Stultumfacit fortuna guem vult perdere – Sudbina načini budalom onoga koga želi uništiti.

Može vam se još svideti More from author

2 Comments

  1. mladenstojanovic kaže

    Amerikanci su smatrali Patriotom samo onog ko se borio (u revoluciji) protiv (britanske) Imperije, a za slobodu i nezavisnost. Dvije godine prije oružane pobune počeo je bojkot (koji je podržalo 85% kolonista). Ko se nije tako angažovao nije se smatrao patriotom, već lojalistom. Tako su se izborili za nezavisnost i postali moćni. Nisu se borili protiv guvernera, vazala (kako bi došli na njegovo mjesto), već za slobodu. Nije im smatalo da pričaju engleskim jezikom, iako su ih francuzi finansirali. Treba učiti od jačih (bez obzira što su nam neprijatelji), a ne pokoravati im se.

  2. Boban kaže

    Konačno neko da kaže “koju pametnu” na temu naprednjačkih gluposti i načina otimanja vlasti. Da, otimanja, jer naprednjački mozak ne ume pošteno da se bori i dela.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.