PLATI PA KLATI: KAKO JE ŠABAC DOSPEO MEĐU TOP GRADOVE ZA INVESTIRANJE – I PO KOJOJ CENI

Piše: Milan Bečejić

Među ovogodišnjim ošišanim evropskim ovcama britanskog „Financial Times“ (“Fajnenšel tajmsa” – FT) našao se i Šabac. Voljom svoje vlasti i za svoje budžetske pare. Naime, jedan od najuglednijih svetskih ekonomskih listova svake dve godine mudro unovčava svoj ugled tako što proglašava lokacije u Evropi “s potencijalom za investiranje na duge staze”. Osnovni kriterijumi prilikom selekcije gradova su: ekonomski potencijali, ljudski resursi, troškovna isplativost, kvalitet života, infrastruktura, biznis klima.

Sistem je jednostavn i efikasan. Svakom gradu ili regiji koji smatraju da imaju taj “investicioni potencijal”, a kojem FT dodeli ovo “prestižno” priznanje sledi sertifikat magazina FDI, dela “Fajnenšel tajmsa”. Posle se ti sertifikati pompezno uručuju na egzotičnim mestima poput francuskog letovališta Kan.

Šta treba uraditi da bi se dospelo u ovu grupu “odabranih”?

 • Pre svega, poziv je otvoren i svaki grad može da se prijavi.
 • Postoji preko sedamdeset kategorija u kojima se gradovi rangiraju.
 • Ono što je potrebno imati u vidu jeste činjenica da se rangiraju samo gradovi koji se prijave, na osnovu toga kako su popunili prijavu. Tako se dogodi da nekada u nekoj od kategorija nema deset gradova, jer je prijavljeno manje.
 • Ono što svakako treba imati na umu jeste da su gradovi poput Šapca, rangirani samo u okviru kategorije „FDI Strategi“.
 • Činjenica je da „FT“ uvek dobitnicima ponudi da se i reklamiraju u časopisu gde se objavljuju rezultati.
 • I takođe je činjenica da to nije obavezno.

U ovogodišnjoj međunarodnoj biznis igranci “FT” je, promovišući 500 gradova i 150 regija, inkasirao 3.250.000 evra, jer uz svaku prijavu je obavezna kotizacija od 5.000 evra! Mašala!

Šabačkim samoreklamerima nije bilo dovoljno da plate ovu kotizaciju, pa su u elektronskom izdanju “FT” (FDI), valjda da bi sve bilo uverljivije, platili i sponzorsku stranicu, na čijem se dnu jasno vidi da je tekst plaćen, čime se i “FT” ograđuje od tačnosti iznetih podataka. Iz teksta je potpuno jasno da sadržaj nema nikakve veze sa “FT” i da je sastavljen u gradonačelnikovom kabinetu. Taj, dodatni propagandni doživljaj, po zvaničnom cenovniku za digitalno izdanje “FT” nije mogao da košta manje od 51.000 evra (to je najniža cena na listi CPM RATES za on lajn izdanje)!!!

Naravno, odmah su ovom spektakularnom vešću zatrpani mediji koje šabačka vlast kontroliše, odnosno – plaća. Prvo platiš da te hvale, a onda platiš da se ta hvala i slava i objave! Bezobrazno, drsko i bahato, a o trošku budžeta. Pa kad se u toj samohvali slavodobitno saopšti kako je Šabac “izabran” među deset top destinacija u Evropi, svesno se izostave dodatne informacije jer razvodnjavaju taj glamur. Šabac je učešćem u ovoj unosnoj zajebanciji “FT” svrstan među top 10 investicionih destinacija u kategoriji cenovne efektivnosti i FDI strategije za regione i gradove ispod 250.000 stanovnika, a ne na neku apsolutnu listu. Drugo, sem Šapca, o mnogo manjem trošku, iz Srbije su se u istom košu našli i: Niš, Beograd, Zrenjanin, Vranje, Zaječar, Sremska Mitrovica, Sombor, kao i Sremski okrug. Ali su šabačka zvona morala da budu najglasnija! Ipak, ova akcija je  namenjena za lokalnu upotrebu i naročito važna uoči izbora za mesne zajednice, gde aktuelna vlast ne stoji najbolje.

A koliko je Šabac zaista grad budućnosti znaju građani grada na Savi. Dovoljno je prošetati centralnom šabačkom pešačkom zonom i prebrojati nekih desetak zatvorenih lokala, devastiranu staru zgradu ugašene državne apoteke, dve prodate zadužbine, praznjikave kafiće… Političari iz redova vlasati, na čelu sa gradonačelnikom, idu po selima i vrbuju nove radnike za Yazaki, ali niko neće da se upeca da radi za dvedesetak hiljada dinara. Ljudi su razočarani, partijsko zapošljavanje, uz drukčiji stranački predznak, dominira kao i na nivou države… Sve zajedno je daleko od pozitivne klime jedne varoši koja je dobila “nagradu grada budućnosti”.

 

 

 

 

 

Može vam se još svideti More from author

7 Comments

 1. Gordana kaže

  Sta je to u odnosu na Beogradsku jelku sns-ovci? Bar budite ponosni na svoj grad!

  1. Анонимни kaže

   Draga Gordana, promenite naocare pod hitno! Da biste imali siroku sliku. Jer ova ovde i ona naprednoradikalska bagra funkcionisu po principu spojenih sudova. Ovi su samo losa kopija onih. A pare su nase!

 2. Tomislav kaže

  Partijsko zaposljavanje??! Pa naravno da jeste,zadjite u bolnicu pa vidite ko je zaposlen i pod kojim uslovima! Samo SNS!

 3. Sinisa kaže

  A gde je Gordanin komentar? Vi kako ko pljune na sns Vi ga brisete 😂😂😂

  1. janko kaže

   cekaj malo, otkud ovaj sinisa mali zna za gordanin komenatar? pa to i ovi dusanovi rade kao botovi, mozda za hot-dog umesto sendvica!!? svi ste vi zajedno isti dupeuvlakaci koji vide samo “nase” i “njihove” i od kojih rayni vucici ili petrovici mogu doveka da prave ovce i budale

 4. Cuvar mozga iz Zapadne radne zone kaže

  A boli istina, jos kako! Lepo vam je kad vas kljukaju bajkama, a jos lepse kad pocnete u njih da slepo verujete. Od toga da nam “nikad nije bilo ovako dobro” – kad laze predsednik 25% gradjana Srbije – do Sapca kao top destinacije za bacanje para zapadnihg investitora koji pogibose da dodju ovde za sve nase budzetske pare, pa da kao ove bitange u Yazakiju kinje ljude za 20 hiljadarki. Ajd sto je stado glupo nego je i slepo.

 5. Жељко Пантелић-Бунар kaže

  Текст који објашњава, наравно за оне који могу да схвате.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.