DIREKTORI PRED SUDOM, GRADONAČELNIK ČEKA VEŠTAČENJE

Osnovno javno tužilaštvo u Šapcu optužilo je Miodraga Filipovića, direktora nekadašnje Direkcije za puteve i Vladimira Nedeljkovića, direktora nekadašnjeg JP za upravljanje građevinskim zemljištem za krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, dok je krivična prijava protiv gradonačelnika Nebojše Zelenovića u postupku veštačenja.

Državna revizorska institucija je, nakon završene revizije konsolidovanih finansijskih izveštaja završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Šapca za 2015. godinu dala negativno mišljenje i utvrdila propuste u poslovanju. DRI je Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu podnela krivične prijave za nenamensko korišćenje budžetskih sredstava protiv, kako se sumnja, tri odgovorna lica – Zelenovića, Nedeljkovića i Filipovića. Osnovno javno tužilaštvo, nakon završenih istražnjih radnji, optužilo je Miodraga Filipovića kao odgovornog lica u Direkciji za puteve, koji se tereti za korišćenje 42.940.585,31 dinara preko odobrenih sredstava, dok Vladimira Nedeljkovića kao tadašnjeg direktora u JP za upravljanje građevinskim zemljištem tereti za iznos od 130.454.208,84 dinara, preko odobrenih sredstava. Kako je Šabačkominfoportalu rečeno u Osnovnom javnom tužilaštvu, po krivičnoj prijavi protiv gradonačelnika Nebojše Zelenovića u toku je veštačenje veštaka ekonomske struke kojim će se utvrditi da li je i za koliko gradonačelnik nenamenski koristio budžetska sredstva.

Kako je između ostalog navedeno u izveštaju DRI, „Grad Šabac je nepravilno preuzeo obaveze i izvršio rashode u iznosu od 590.928 hiljada dinara i 44.113,60 evra, i to: za plate, dodatke i socijalne doprinose na teret poslodavca 4.601 hiljada dinara; obaveze veće u odnosu na odobrene aproprijacije u iznosu od 297.389 hiljade dinara; obaveze čiji pravni osnov nije u skladu sa važećim propisima u iznosu od 86.199 hiljada dinara; obaveze bez validne (verodostojne) dokumentacije 89.741 hiljada dinara; obaveze koje su indirektni korisnici budžetskih sredstava izvršili rashode iz ostalih izvora finansiranja u iznosu od 15.943 hiljade dinara, a da nisu podnosili zahtev za otvaranje odgovarajuće aproprijacije; obaveze bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta 31.840 hiljada dinara; obaveze po osnovu dotacija udruženjima građana, verskim zajednicama, sportskim organizacijama 22.630 hiljade dinara; obaveze bez sprovođenja javne nabavke i bez poštovanja zakonskih procedura u postupcima javnih nabavki u iznosu od 42.585 hiljada dinara i 44.113,60 evra“.

Za krivično delo nenamensko korišćenje budžetskih sredstava zaprećena je novčana kazna ili kazna zatvorom do jedne godine.

 

Može vam se još svideti More from author

1 Comment

  1. Sasa kaže

    Puno ce vode proteci dok gradjani ovog grada docekaju pravdu. Za pocetak drzavu bi trebalo da vodi odlucna i postena grupa ljudi, koja zeli da se bori protiv organizovanog kriminala i koja nije u dilu sa lokalnom sabackom vlascu. Ove optuznice su smesne i nisu ni deseti deo kriminala koji nam se ovde desava.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.