DJB U ŠAPCU: O PREDLOGU ZAKONA O KOSOVU, MEDIJSKOM MRAKU…

Kosovo može postati samostalna država samo na dva načina: novom rezolucijom UN (umesto one 1244), ili tako da na to pristane Srbija, osnovna je poruka upućena sa tribine Pokreta Dosta je bilo, održane u četvrtak u Šapcu.

Gosti tribine, narodni poslanici Saša Radulović i Branka Stamenković, predstavili su Predlog zakona o KiM kojim DJB pokušava da rešavanju kosovskog problema da potpuno novu dimenziju. Naime, vođeni modelom koji još od 1945. godine postoji između Danske i Farskih ostrva, DJB na vrlo uverljiv način ukazuje da postoji i treći put, proveren u međunarodnoj praksi. Farska ostrva imaju veoma visok stepen autonomije, ali nemaju stolicu u UN; njihovi građani koji se opredele za danska dokumenta imaju ista prava kao i Danci i uživaju sve benefite ove članice EU, jer Farska ostrva to nisu.

Gosti tribine su ukazali da je prioritet Srbije da utvrdi stanje svoje imovine na KiM i podsetili da su od Kancelarije za Kosovo tražili podatke, ali su ih odatle uputili na Direkciju za imovinu, odakle nije stigao nikakv odgovor, te su zaključili da Srbija uopšte ne poseduje podatke šta je njeno u južnoj pokrajini.

Radulović je učesnike tribine upoznao i sa trenutnim geopoličkim kretanjima u svetu i vrlo plastično ukazao da vlast u Srbiji ima potpuno pogrešan izbor  strateške međunarodne podrške, da to nije Nemačka već SAD. Pogotovo što je sukob ove dve svetske ekonomske sile baziran na borbi za prevlast – petrodolar ili petroevro. Primeri iz novije istorije pokazju da je u sličnim lomovima petrodolar po pravilu izlazio kao dominantan. Takođe se moglo čuti da u ovim odnosima nema emocija niti se treba zanositi da će ova ili ona sila stati iza Srbije jer svako gleda samo svoj interes.

Zanimljvo je da je tribina u Šapcu održana u jeku turbulencija unutar DJB, a gosti su vrlo otvoreno odgovarali na pitanja  publike na tu temu. Radulović je podsetio da su se ovakvi lomovi dešavali u trenucima kad je DJB imala rast rejtinga otvarajući teme bolne po vlast i tako implicitno ukazao da iza poslednjeg osipanja stoji upravo naprednjačka vlast. “Naši poslanici koji su, uprkos tome što su potpisali da će u ovakvoj situaciji vratiti mandate, to nisu učinili, a svoje razloge su objasnili navodnim neslaganjem sa promenjenom politikom DJB. Zašto onda nisu svi u jednom poslaničkom klubu, već su se razišli na tri strane?!” Zanmljiv je bio Raduloivićev stav u vezi sa odlaskom Dušana Pavlovića koji je DJB napustio uz obrazloženje da je ova stranka skrenula udesno. “Na beogradskim izborima DJB je bio u koaliciji s Dverima, a Pavlović je bio zajednički kandidat za gradonačlenika. Tad mu ništa nije smetalo”, primetio je Radulović

Gosti su najveću zabrinutost iskazali u vezi s medijskim mrakom u Srbiji, jer u tom mraku vlast radi šta hoće, uz podršku evropskih birokrata kojima odgovaraju autokratske vladavine kakva je u Srbiji. “Sem društvenih mreža mi nemamo nijedan drugi kanal komunikacija da bi građani saznali da u Srbiji postoje i normalne političke opcije i da nisu svi isti kako se sugeriše narodu. Eto, nas u medijima ima samo kad iskrsne neki problem”, konstatovao je Radulović.

 

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.