MEHATRONIČARI U “GALEBU”

Prve sertifikate o završenoj obuci za mehatroničara dobilo je 15 radnika Kompanije „Galeb“. Oni su u subotu polagali završi ispit KLETT škole dualnog obrazovanja. Kompanija “Galeb” je prva koja se uključila u proces dualnog obrazovanja zaposlenih u Srbiji i opredelila se za program Ernst Klett DUAL škole. Nakon tromesečnog programa obuke za mehatroničare, 15 zaposlenih u ovoj kompaniji uspešno je steklo zvanje mehatroničara. Ispit se sastojao iz usmenog i praktičnog dela.

„Programi su napravljeni fokusirajući se na primenjivost po nemačkom dualnom modelu, a u kreiranju programa mehatronike učestvovali su stručnjaci sa Tehničkog univeriteta iz Frajburga. Na ovaj način omogućena je pomoć privredi Srbije kroz primenjive programe gde je akcenat stavljen na praksu, kroz dualni princip. Kada smo počeli pregovore u julu prošle godine, šabačka kompanija „Galeb“ je prva iskazala interesovanje. Na taj način je započeo naš partnerski odnos i saradnja će se nastaviti, objašnjava Olivera Gvozdenov, direktor „Ernst Klett DUAL škole“.

Radoslav Veselinović, predsednik Kompanije “Galeb” ističe da je kontinuirano ulaganje u obrazovanje i usavršavanje zaposlenih oduvek bio princip ove kompanije.

„Želeli smo da kroz mehatroniku svi nauče sve. Ovo je samo početak, već sada smo dogovorili drugu grupu koja će od septembra krenuti na obuku. Cilj je da bar 80 zaposlenih, u naredne dve godine prođe kurs za mehatroničara. Polaznici, po uspešno položenim završnim ispitima, stiču peti stepen stručne spreme. Diplome je verifikovalo i naše Ministarstvo prosvete i one su validne u Nemačkoj i celoj Evropskoj uniji“, ističe Veselinović.

Benefiti koje donosi unapređenje rada i racionalizacija troškova, daleko su veći od troškova školovanja, ističu sagovornici.

„Radnici upravljaju mašinama čija vrednost iznosi nekoliko stotina hiljada evra do milion evra i širim znanjem se smanjuju mogućnosti potencijalnih kvarova, a istovremeno se olakšava održavanje mašina u punom potencijalu. To je korist za kompaniju, ali i za zaposlene koji su svoje znanje stečeno u školi podigli na viši nivo iz oblasti elektronike, mehanike, automatike, pneumatike, projektovanja, mašinstva. To je nešto što naše školstvo nije prepoznalo kao potrebu privrede i zato me je odmah zainteresovao ovakav sistem obuke koji je ponudio „Ernst Klett DUAL škola“, kaže Veselinović.

Galeb i Ernst Klett DUAL zajedno će organizovati školu zavarivanja, pa će se saradnja podići na nivo partnerstva. Već od septembra bi trebalo da zaživi Akademija zavarivanja.

„Od septembra, zajedno sa Kompanijom “Galeb”, u planu je realizacija jedinstvenog programa zavarivanja – Akademije zavarivanja. Tekuća godina je godina razvoja i godina započinjanja novih programa, sve u skladu sa potrebama privrede Srbije. Naš program je posvećen prezentovanju najbolje evropske prakse srpskoj privredi stvarajući ovde novu vrednost“, istakla je Olivera Gvozdenov.

 

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.