GREJANJE NA BIOMASU – POČELA SA RADOM NOVA KOTLARNICA

U OŠ “Stojan Novaković” u Šapcu danas je počela sa radom kotlarnica na biomasu. Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, grada Šapca i UNDP-a, koji su finansirali projekat “Ugradnja kotla na biomasu i rekonstrukcija kotlarnice u OŠ”Stojan Novaković” Šabac” a preko UNDP projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji”, prisustvovali su početku rada nove kotlarnice.


– Grad Šabac je jedan od vodećih gradova u Srbiji u oblasti energetske efikasnosti. Ovaj posao urađen je u okviru trećeg poziva Ministarstva, koji je realizovan i uz pomoć donacije UNDP-a. Drago mi je da i danas prisustvujemo završetku ovog projekta, a verujem da će ih biti još u ovoj oblasti – rekla je Dragana Jović, savetnica u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srbije.
Ukupna vrednost projekta je 12. 288.530,20 dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike iz Budžetskog fonda izdvojilo je 2.459.280,60 dinara, UNDP – 4.809.250,00 dinara, a Grad Šabac 5.019.999,60 dinara. Na ovaj način pitanje grejanje škole koju pohađa više od 650 učenika, kao i Centra za stručno usavršavanje rešeno je na ekološki prihvatljiv i racionalniji način.
– U okviru ovog projekta mi smo sufinansirali izgradnju kotlarnica na biomasu u sedam gradova Srbije. Ovde su kotlovi na mazut zamenjeni kotlom na biomasu, što predstavlja jednu od mera energetske efikasnosti. Nadam se da će se dosadašnja dobra saradnja sa Šapcem nastaviti i u narednom periodu – poručio je Dragan Urošević iz UNDP-a.


Pre početka rada kotlarnice, u prisutstvu brojnih gostiju i saradnika na različitim projektima, Slobodan Jerotić, direktor JKP “Toplana” predstavio je mere u oblasti energetske efikasnosti koje grad Šabac sprovodi dugi niz godina.
Grad Šabac je od 2010.do 2016. subvencionisao termoizolaciju stambenih zgrada, što je samo jedna od aktivnih mera u oblasti energetske efikasnosti.
– Nastavljamo sa sprovođenjem aktivne i odgovorne politike energetske efikasnosti. Zahvalan sam na podršci Ministarstvu rudarstva i energetike i UNDP-u, uz čiju pomoć smo uspeli da realizujemo ovaj projekat. Racionalizacija potrošnje energenata, smanjenje troškova i korišćenje obnovljivih izvora energije, sa ciljem očuvanja životne sredine ostaju i dalji naši primarni ciljevi u ovoj oblasti – rekao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.