KAD SI NA EKSKURZIJI SVAKI DAN

Kako bi omogućili predškolsko vaspitanje i obrazovanje većem broju dece sa seoskog područja i doprineli njihovoj boljoj socijalizaciji, Grad Šabac je obezbedio kombi za prevoz dece iz Žabara, Cerovca i Kormana.

Mališani uzrasta od tri do pet i po godina iz ova tri sela, svakodnevno tokom radne nedelje imaju mogućnost da bezbedno i udobno doputuju do vrtića u Kormanu gde provode četiri sata učeći, zabavljajući se i družeći se. Sa osmehom pričaju da im već ujutru pri ulasku u kombi kreće zabava.

„Čim uđem u autobus pozdravim se sa vaspitačicom Ljiljom i drugarima. Mnogo nam je lepo, pevamo pesmice dok ne dođemo u vrtić. A onda u vrtiću učimo i igramo se“, kaže Jana.

Roditelji mališana su prezadovoljni. Kažu da im je mnogo lakše od kako im deca idu u vrtić organizovanim prevozom.

„Ja sam kao roditelj prezadovoljna, a kamoli deca. Muž mi radi, ja ne vozim, imam malo dete kod kuće pa kad vodim Pavla u vrtić moram da povedem i mlađe dete. Nekoliko puta sam molila komšije da odvezu Pavla do vrtića. Sada je to potpuno drugačije. Deca su oduševljena prevozom, svako ima svoje sedište, naučili su da čim sednu vežu pojas, da vode računa o bezbednosti, u toplom su, vozač je veoma pažljiv, ma nemam reči. Sve pohvale za vaspitačicu. Ima divan pristup prema deci, strpljenja da ih nauči, da priča sa njima. Prezadovoljna sam“, kaže Slavica, majka predškolca Pavla.

I baka Milena sa osmehom dočekuje svog unuka iz vrtića.

„Ovo je sjajno, ujutru dete izvedemo i tako dočekamo kad se vraća iz vrtića. On je oduševljen, ne trebamo ni da ga budimo, sam ustane i s nestrpljenjem čeka polazak. Veoma voli da ide u školicu, ne bi dolazio kući“, kaže zadovoljno Milena.

Za kupovinu kombija kojim se svakodnevno prevozi 17 dece, grad je izdvojio 5,2 miliona dinara.

„Jako lepa vest je što smo omogućili deci da se socijalizuju, da se uvećaju grupe jer je u mnogim selima svega dvoje ili troje dece bilo u igraonicama i to samo dva puta nedeljno. Sada smo omogućili da se deca uzrasta od 3 do 5 godina svakodnevno druže. Grupa broji 21 dete od kojih njih 17 dolazi i odlazi upravo ovim kombijem. Razmišljamo da proširimo ovu aktivnost i na mnoga druga mesta koja imaju sličan problem“ – kaže Nemanja Pajić.

U različitim programima Predškolske ustanove “Naše dete” obuhvaćeno je više od 3.500 dece, od toga jedna trećina je sa seoskog područja.

-Predškolska ustanova je došla do cilja da na svakom upisu imamo 100% primljene dece, odnosno da više ne postoji lista čekanja, što nam daje mogućnost da razmišljamo o tome kako da taj obuhvat proširimo. Između ostalog, kombi prevoz je jedno od rešenja, a osim toga, apliciramo na razne projekte. Tako smo od Fondacije Đoković otvorili vrtić, a između ostalih postoji i novi projekat “Inkluzivno predškolsko obrazovanje i vaspitanje” kojim proširujemo obuhvat dece – rekla je Biljana Mrkonjić, saradnik u Predškolskoj ustanovi.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.