KO JE IZVOZAO I KO VOZA RADNIKE ZORKE?

Bivši radnici nekadašnjeg giganta „Zorka Šabac“ danas su protestovali ispred Osnovnog suda u Šapcu, nezadovoljni što ni posle deset godina i izvršnih sudskih presuda, nisu dobili zaostale zarade. Radnici su najavili da će u petak protestovati ispred Vlade Republike Srbije.

Nekoliko desetina bivših radnika „Mineralnih đubriva“, „Cinkare“, „Sigurnost“ i „Opreme“ okupilo se ispred Osnovnog suda, nezadovoljni što im se, kako kažu, krše „ustavom zagarantovana prava“.

-U ovoj palati nepravde ne možemo da ostvarimo svoja prava i godinama traje ovo mrcvarenje. Iako imamo pravosnažne izvršne sudske presude mi ne možemo da ostvarimo naša ustavom zagarantovana prava. Kad smo poslednji put razgovarali sa predsednikom suda i tražili odgovor zašto do sada nisu isplaćene zarade, zbog čega naše izvršne presude nisu realizovane i pre uvođenja stečaja i pre prodaje dela fabrike u kojoj smo radili, on nije znao da mi odgovori – kaže Radoslav Jakovljević, predstavnik radnika nekadašnjih Mineralnih đubriva.

Jakovljević dodaje da plodom nije urodio ni pokušaj izvršitelja, pre pet godina, da popiše imovinu preduzeća kako bi se namirila radnička potraživanja.

– Kako je proglašen stečaj u neprodanom delu fabrike pre dve godine, odjednom se pojavila imovina i novac, i naravno, silni poverioci, kako sam čuo i „kontakt dva“, bi uskoro trebalo da bude prodat –dodaje Jakovljević.

Zorka- Mineralna đubriva 2009. nisu u celosti prodata. Prodat je jedan deo „Viktoria Grupi“ za 3,42 miliona evra.  Agencija za privatizaciju tada je odlučila da se od novca od prodaje fabrike ne isplaćuju zaostale zarade radnika po izvršnim sudskim rešenjima, već da se oroči kod banke, kako bi se ubirala kamata a da će radnici biti isplaćeni kad se okonča postupak restrukturiranja u Holdingu.

-Pojedini radnicu, svojevremeno su podneli tužbe i sudu u Strazburu, nas 30 je dobilo pozitivan odgovor, isplaćene su zaostale zarade iz devedesetih godina prošlog veka, a država je isplatila i nematerijalnu štetu. Međutim, zarade od pre 10-15 godina  još nisu  – kaže Jakovljević i dodaje da su tri puta pisali premijeru Vučiću da ih primi i pomogne u rešavanju ovog problema.

-Zbog toga u petak organizujemo protest ispred Vlade Srbije, autobuski prevoz je besplatan – napominje Jakovljević.

Prevoz bivših radnika Zorke do Beograda, omogućio je Grad Šabac, saznaje Šabačkiportal.

RADNICI: TEŠKO NAM JE

Stanko Rutović, nekadašnji radnik Mineralnih đubriva, koji deceniju čeka svoju neisplaćenu zaradu, ispred Osnovnog suda u Šapcu, dok je protestovao, saznao je da je protiv njega pokrenut postupak izvršenja.

-Sad sam saznao da je moje ime na oglasnoj tabli u postupku izvršenja, po tužbi JKP Stari grad Šabac, zbog neizmirenih obaveza za odnošenje smeća. Znam da će i zbog grejanja, vode i ostalih komunalija isto tako biti. Nisam usamljen, mnogo je ovde ljudi u sličnoj situaciji, nama duguje država i nikom ništa, a kad mi dugujemo javnim preduzećima, onda je sud revnosan  – kaže Rutović.

Branka Veselinović, kaže da je 28 meseci živela bez ikakvih primanja.

-I gladna i žedna sam bila, a onda sam posle 25 godina radnog staža ostala bez posla, bez socijalnog programa. Već 16 godina protestujem, ali bez uspeha – ogorčena je Branka.

Može vam se još svideti More from author

2 Comments

  1. Sava kaže

    Privatizacija iz 2009. godine i firma prodata Viktorija grupi. Samo mi jedna sabacka njuska pada na pamet!

  2. Zotan kaže

    Ista prica – ovde je to normalno – dugovanja drzavi – cik da neplatis -odmah ti dodje onaj izmisljeni uterivac dugova – pa bi da popisuje imovinu – naravno nesme sam da dodje – verovatno sto posteno radi svoj posao – a tu je i kamata – medjutim —- kada treba radniku isplatiti zaostale plate od pre 10 pa i vice godina , kamata se otpisuje ostatak ono jada sto je ostalo radnik ceka kao ozeblo sunce – i ja sam nazalost u toj kombinaciji – mnogi su se ovajdili sa tim parama pa im je izgleda i to malo – zaboravila ta gospoda za onu — IMO PA NEMO — neka se zamisle ——

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.