MARKETINŠKA SLAVINA GRADA CURI KAO NIKAD

Od početka godine, Grad Šabac je raspisao više javnih nabavki male vrednosti, ali koje imaju isti ili sličan cilj – marketinške usluge i promocija Grada i gradskih institucija.  Početkom godine za „Marketinške usluge“ iz gradskog budžeta izdvojeno je 1,05 miliona dinara, za „Izradu televizijskih emisija o gradskim manifestacijama u cilju promocije Grada“ – pet miliona dinara (sa PDV), za „Brendiranje grada Šapca i upravljanje drugim mrežama“ – čija je vrednost tri miliona, postupak javne nabavke je obustavljen. Poslednji poziv odnosi se na „Uslugu promocije kulturnih letnjih aktivnosti – usluge neposrednog marketinga“, gde je, kako je u konkursnoj dokumentaciji navedeno: „ponuđač obavezan da vrši promotivne aktivnosti sledećih kulturnih letnjih aktivnosti: “Čivijada”, “Šabački letnji festival”, “Šabački plivački maraton”, “Karneval”, i “Ruže Lipolista”, “Bubijada”. Postupak nabavke je u toku, a ponude će se primati do 3. maja. Nakon toga, biće poznato, koliko će iz budžeta grada za ovu promociju biti opredeljeno.

Turistička organizacija Šapca, je organizator pet, od navedenih šest manifestacija (za organizaciju ŠLF je raspisana posebna javna nabavka). „TOŠ  učestvuje u promociji grada, kreira turističku ponudu, organizuje brojne manifestacije … a sve u cilju promocije turističkih potencijala i unapređenja turističke ponude na području grada Šapca“. Za ovu godinu iz gradskog budžeta samo za organizovanje manifestacija TOŠ-u je izdvojeno oko 20 miliona dinara.

Nije zanemarljiv ni iznos od 40 miliona dinara, koliko je Grad izdvojio za sufinansiranje medijskih projekata. Gradonačelnik Nebojša Zelenović, obrazlažući zašto je Grad podržao projekte određenih medijskih kuća, između ostalog rekao: „Želimo da informišemo investitore o prilikama u gradu, da promovišemo svoj grad… iz tih medija se informiše građanstvo cele republike, ambasadori, investitori… o svim važnim temama kao i o tome šta to grad Šabac nudi“.

Interesantno je da najposećenija i međunarodno najprepoznatljivija manifestacija nije predmet bilo čijeg marketinškog angažmana. Šabački vašar, koji traje više od jednog veka, uprkos ili zahvaljujući tome, opstaje i bez „stručnjaka“ za promociju.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.