MEDIJSKI PROJEKTI PO UKUSU VLASTI

Do divljenja zna da gane samohvala prvog glasnogovornika lokalne vlasti kad ističe Šabac kao grad slobode, demokratije i transparentnosti. Sem jednom godišnje, kad se dreši budžetska kesa za medijske projekte. Tad na scenu stupaju oveštala pravila igre sa dogovorenim tranžiranjem medijskog budžeta.

Prethodnih godina ovim velikim kolačem omrsilo se i nekoliko beogradskih medija, a za pamćenje će ostati kako je, recimo, nedeljnik “Vreme” 2017. inkasirao 800.000 dinara da bi u okviru tzv. “projekta” objavio intervju sa Zelenovićem; ili Medija centar koji uopšte nije medij…

Formalno, o projektima i iznosima odlučuje komisija koju bi, prema Zakonu, trebalo da čine ugledni “nezavisni stručnjaci za medije”, a sastav komisije bira lokalna vlast.

Ove godine tu komisiju su činili: Vladimir Stanimirović (“Lozničke novosti”). Stojan Marković (portal “Ozon press”, Čačak) i Jovanka Marović (portal “Glas Šumadije”). U medijskom svetu – potpuni anonimusi, ponajmanje nezavisni medijski stručnjaci. Stanmirović se iz propalog Radio Podrinja otisnuo u “Lozničke novosti” zahvaljujući podršci gradonačelnika Vidoja Petrovića koji je već godinama na tom mestu zahvaljujući veštim stranačkim preletima (sad je u SNS); za Markovića, bivšeg čačanskog odbornika, vezuju se nekolike lokalne afere i sudski postupci, dva puta je smenjivan, jednom iz “Čačanskog glasa” i sa mesta direktora Doma kulture.  Apsurd je da je Marković bio i član Saveta za štampu, te predsedavajući Komisije za žalbe gde se odlučuje o kršenju Kodeksa novinara Srbije, pa je jedinstven slučaj da mu je kao članu tog tela izrečena mera kršenja Kodeksa!; nešto manje kontroverzi vezuje se za ime Jovanke Marović o čijem profesionalnom ugledu najbolje mogu da sude kolege iz Kragujevca.

E, takva komisija je ove godine procenjivala vrednosti medijskih projekata i raspodelu 35 miliona dinara. Rezultat: novac je raspoređen baš po ukusu aktuelne vlasti, sa upitnim odlikama projekata i još sumnjivijim obrazloženjima. Zli čaršijski glasovi kažu da je ovo troje imalo tek ulogu statista, a da je spiritus movens u raspodeli novca bila osoba, fiktivni vlasnik medija koji se na ovom konkursu bogato ovajdio. O sukobu intersa i beščašću, drugi put.

Izvor: “Čivija”

Karikatura: Milenko Kosanović

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.