PATRIJARH IRINEJ EPISKOPU LAVRENTIJU – SREĆNI SMO ŠTO VAS IMAMO

U hramu Svetih apostola Petra i Pavla danas je upriličena svečanost povodom 50. godišnjice arhijerejske službe episkopa šabačkog Lavrentija, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej.

Uz sveštenstvo šabačke eparhije, jubileju je prisustvovao i veliki broj vladika SPC. Patrijarh irinej čestitao je episkopu Lavrentiju i zahvalio mu se na požrtvovanju i vernoj službi.

-Sve što ste činili, činili ste iz ljubavi i neštedeći sebe. Vi ste divan primer kako se voli i kako se sve daje za slavu božiju, svojim propovedima, radom, ljubavlju prema svima, ne samo prema našem narodu, već prema svima. Kad ste me pozvali u Nemačku, video sam kako su vas tamo dočekivali, kao najdražeg gosta. To nam je i danas potrebno, a gospod nam je zapovedio ne samo da volimo svoj rod i narod, nego da volimo sve ljude. Vi ste to pokazali svojim primerom apostolskim. Crkva vam to nikada neći zaboraviti, srećna je što vas ima – poručio je patrijarh i poželeo šabačkom episkopu da još dugo poživi.

Kako je programom proslave predviđeno u novom amfiteatru šabačke Porte večeras će biti održana svečana akademija na kojoj će govoriti pesnik i akdemik Matija Bećković, protojerej profesor Velibor Džomić i protođakon dr Ljubomir Ranković. Patrijar Irinej će uručti neimarske Povelje „Jevrem Obrenović“ donatorima koji su zaslužni za uređenje šabačke porte, a biće otvorena izložba fotografija o životu vladike Lavrentija.

U Sabornoj crkvi sutra  će biti nastavljen program obeležavanja 50. godišnjice vladičanstva episkopa Lavrentija. Planirano je da patrijarh Irinej prisustvuje svetoj arhijerejskoj liturgiji, nakon čega će uručiti Orden Svetog Save 1.reda episkopu Lavrentiju.

Šabački vladika rođen je kao Živko Trifunović u selu Bogoštica kod Krupnja, 1936. Episkop šabački je od 2006. a prethodno je tu dužnost obavljao od 1989. kao episkop šabačko-valjevski. U episkopski čin izabran je juna 1967. Nakon dve decenije episkopskog staža u dijaspori, Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao za vladiku šabačko-valjevske eparhije.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.