PU “NAŠE DETE”: IGRAONICA ZA SVE I TI SI DEO NJE

Kvalitetno predškolsko obrazovanje, razvoj porodičnih kompetencija, širi obuhvat dece.

Predškolska ustanova „Naše dete“ realizuje aktivnosti u okviru Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“ u kome su partneri – Udruženje građana „Liga za zdravlje“, Dom zdravlja Šabac i Centar za socijalni rad, a  uz podršku lokalne samouprave.

Jedna od projektnih aktivnosti jeste  i igraonica u Petlovači – „Igraonica za sve i ti si deo nje“ u kojoj će se naredna tri meseca, dva puta nedeljno realizovati vaspitno obrazovni rad sa oko 25 dece i pružati podrška porodicama iz osetljivih društvenih grupa. U te svrhe Predškolska ustanova adaptirala je i opremila bivše prostorije mesne zajednice.

-Cilj programa je unapređenje i koordinacija, saradnja relevantnih učesnika u pružanju kvalitetnih holističkih i predškolskih usluga  roditeljima i deci uzrasta od tri do pet i po godina, s naglaskom na one iz najosetljivijih društvenih grupa. Takođe, cilj je i osnaživanje roditelja i porodica dece najmlađeg uzrasta od rođenja do polaska u školu, za stvaranje uslova za holistički razvoj dece kroz podizanje svesti o značaju i stimulaciji u periodu ranog razvoja kod kuće i kroz obezbeđivanje pristupa odgovarajućim uslugama u zajednici – objašnjava Sandra Mićić, direktorka PU Naše dete Šabac.

U realizaciji projekta aktivno učestvuju lokalne institucije. Jedna od njih je i Biblioteka šabačka.

– Biblioteka radi na tome da deca budu zadovoljna kako u biblioteci tako i van nje. Danas smo u Petlovači u igraonici da decu upoznanamo sa institucijom koja se zove biblioteka. Doneli smo im zanimljive knjige, koje, osim što mogu čitati i listati, gledati slike, proizvode i određene zvuke. Tako da oni veoma lepo reaguju na tu vrstu knjiga, jer je to nešto što je njima zanimljivo. Ali te knjige su i edukativne, tako da kroz njih mogu da nauče kako da se ponašaju u saobraćaju, kod doktora, u biblioteci i drugim institucijama. Podržavamo ovaj divan projekat i radosni smo što smo partneri Predškolske ustanove Naše dete – kaže Biljana Bogojević iz Biblioteke šabačke.

Za realizaciju projekta, novac je obezbedila Svetska banka posredstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Igraonica će se na proleće preseliti u Mišar, a od naredne jeseni u Pocerski Pričinović.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.