SINDIKATI BESNI NA ZELENOVIĆA ZBOG OBMANE

Sindikati javnih komunalnih preduzeća, reagovali su na izjavu  gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića u kojoj je on, između ostalog, istakao da „ zaposleni u javnim preduzećima neće dobiti 13. platu, jer bi to značilo poskupljenje komunalnih usluga“.  

U dopisu koji su potpisala četiri sindikata javnih komunalnih preduzeća iz Šapca navodi se:

„Netačni su navodi gradonačelnika da je zahtev zaposlenih u javno komunalnim preduzećima nelegitiman. Izraz „nelegitiman“ predstavlja nešto što je protivzakonito, zahtev može biti nerealan a u datom slučaju nije nerealan a još manje nelegitiman. Naime, 23.03.2017. godine i 18.12.2017. godine su potpisani Aneks I i Aneks II Posebnog kolektirvnog ugovora za javna preduzeća u komunalnoj delatnosti na teritoriji Republike Srbije. Izmenama je predviđena isplata solidarne pomoći, a ne kako gradonačelnik navodi „13. plata“. Isplata je predviđena u cilju poboljšanja izuzetno teškog materijalnog položaja zaposlenih u javnim preduzećima koja se bave komunalnom delatnošću, jer jedino javna komunalna preduzeća na lokalnom nivou neće dobiti povećanje zarada. Podsećamo da se smanjenje zarada od 10 % odnosilo i odnosi se i dalje na javna komunalna preduzeća. Takođe, Aneksom II je propisana obaveza za Poslodavca da planira i zaposlenom isplati solidarnu pomoć za 2018. godinu, o čemu su gradonačelnik i direktori javnih preduzeća obavešteni dopisom Ministarstva privrede od 22. decembra 2017 godine. Imajući u vidu obaveznost primene navedene odredbe, Sindikati su se dopisima obratili direktorima javnih komunalnih preduzeća, ali su obavešteni da solidarna pomoć ni za 2017. ni za 2018. godinu neće biti isplaćena, stoga su radnici JKP „Stari grad“ 5. januara 2018. godine, kao najveće preuzeće u gradu, održali jednosatni štrajk upozorenja. Na dopise koje su sindikati slali gradonačelniku i Gradskom veću,  nije nikada odgovoreno u pisanom obliku kako je predviđeno Zakonom. Gradonačelnik Nebojša Zelenović je istog dana kada je održan protest, održao konferenciju za štampu na kojoj je istakao da zahtevi radnika javnih komunalnih preduzeća neće biti ispunjeni.

Netačni su navodi gradonačelnika da bi isplata solidarne pomoći uticala na povećanje cena komunalnih usluga jer nikada u istoriji komunalnih preduzeća cene komunalnih usluga nisu povećane zbog zarada zaposlenih već  iz drugih razloga (povećanja obima usluga, proširenja sektora, izmeštanja deponije, regionalne deponije, povećanje cene energenata, pravljenje fabrike za otpadne vode itd.) napominjemo da je u drugim gradovima u Srbiji isplaćena solidarna pomoć za 2017. ipredviđena za 2018. godinu bez povećanja cena komunalnih usluga.

Foto: Štrajk zaposlenih u JKP Stari grad Šabac

Zarade zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima su, za vrstu posla koji obavljaju, izuzetno niske i neumesno nam je da ih poredimo sa drugima, zbog specifičnosti posla i rizika koji oni nose, npr. prosečna osnovna zarada za redovan rad u javnim komunalnim preduzećima je oko 25.000 dinara+ naknade, noćni i prekovremeni rad. Kao što znate, Zakonom je zabranjeno zapošljavanje u javnim preduzećima, pa mi sa istim brojem radnika obavljamo poslove iako je drastično povećan obim poslova.

Kao što je gradonačelnik na konferenciji za novinare naglasio „ da su on i njegovi saradnici birani da bi građanima obezbedili najbolju uslugu po najnižim cenama“ – i zaposleni u javnim komunalnim preduzećima su takođe građani ovog grada i ne žele da im se poveća cena komunalnih usluga, ne traže 13. platu, nisu obuhvaćeni Zakonom o povećanju plata, jedino što mogu da dobiju je solidarna pomoć, za koju imaju sopstvena sredstva, te isplaćeni iznos ne bi uticao na povećanje troškova a pomogao bi zaposlenima da bar trenutno prevaziđu tešku materijalnu situaciju kako je i predivđeno i regulisano Aneksom PKU, što je i bio zahtev Sindikalnih organizacija“.

Ovaj dopis potpisali su sindikati šabačkih javnih preduzeća „Stari grad“, „Toplana“, „Parking“ i „Vodovod“.

Može vam se još svideti More from author

2 Comments

  1. Petat Tikvedzija kaže

    Ako su tacne plate iz novina Glas podrinja, SRAM VAS BILO komunalci, pa vi zaradjujete vise od med.sestara i doktora-a hocete solidarnu pomoc ili ti 13-tu platu, napustite posao ako vam nije plata zadovoljavajuca…ps doktori i med.sestre napustite posao na 6 meseci-necete umreti od gladi, a mi obicni smrtnici moramo kod vracara da se lecimo za puno vise novca…

  2. Sasa kaže

    Popisati ove partijske uhlebe iz javnih preduzeca i politicare koji se uopste prepucavaju sa njima oko “13.plate” ili “solidarne pomoci” , a glasali su za cascavaje japanskog robovlasnika sa 12 milona evra nasih para i sve sa porodicama poslati na prinudni rad u Jazaki. Sram vas bilo bando neradnicka!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.