VLAST U ŠAPCU UMESTO DA OTVARA, GASI RADNA MESTA

Piše: Milan Bečejić

U Robnotransportnom centru Šabac skoro je prepolovljen broj radnika. Skupština grada usvojila je odluku da se smanji broj zaposlenih u ovom akcionarskom društvu sa 41 na 26. Na ulicu su izbačeni ljudi koji su sami sebi zarađivali plate, nisu se finansirali iz budžeta, koji su skoro ceo radni vek proveli u ovom društvu, a obzira nije bilo ni za teško obolelu radnicu, saznaje Šabačkiportal. Kako tvrdi naš sagovornik, ženi su odstranjene obe dojke, na lečenju je, ali rukovodstvo nije imalo razumevanja – “Nije ovo socijalna ustanova”, reči su jednog od upravljača društva, navodi  naš izvor.

Pre 18 dana je na adresu Skupštine grada stigao zanimljiv dopis sindikata Robno transportnog centra iz Šapca koji je potpisao Dejan Crvenčanin, predsednik ove sindikalne organizacije:

“Ovim se, u svojstvu predsednika Sindikalne organizacije “RTC Šabac” A.D. obraćam Skupštini opštine Šabac, sa zahtevom za RAZREŠENJE predsednika Nadzornog odbora RTC “Šabac”A.D. – Miloša Lukića zbog direktnog sukoba interesa! Naime, gospodin Lukić poseduje sopstvenu firmu koja radi u sklopu RTC “Šabac”A.D., a u hali C, gde ima sopstveni prostor za izdavanje i agenciju za vođenje knjigovodstvenih poslova. Na osnovu svog mesta u Nadzornom odboru, osnovano sumnjamo da je sebi omogućio više poslova u vidu vođenja knjiga firmama koje rade ili koje su radile u sklopu RTC “Šabac” A.D. Trenutno je u njegovoj hali italijanska firma, koja je skoro došla u Šabac.

Na poslednjoj sednici Nadzornog odbora, Miloš Lukić je u neku ruku potvrdno odgovorio na moje pitanje – “da li namešta sebi mesto generalnog direktora u RTC”, odgovorom da je to moguće, ali da o tome odlučuje rukovodstvo Opštine Šabac. Poznato je i da se u novoj sistematizaciji pravi mesto zamenika direktora, na koje bi prešao sadašnji generalni – Dragan Ninković!

U nadi da ćete povoljno rešiti ovaj zahtev, srdačno vas pozdravljam!”

Šta ovo pismo, na koje sindikat RTC još nije dobio odgovor, čini dodatno zanimljivim? Paralelno sa ukazivanjem na sukob interesa, devet radnika ove firma dobilo je otkaze, među kojima je i potpisnik citiranog dopisa. U međuvremenu je na poslednjoj sednici Skupštine grada ugašeno još šest radnih mesta u ovom društvu. Dakle, broj zaposlenih bi od 41 trebalo da se svede na 26.

Možda u svemu ovome ništa ne bi bilo čudno da RTC nije budžestka firma niti zaposleni u Centru primaju zarade iz gradske kase, već ih sami zarađuju. Pravo Grada da krene u ovakvo kresanje zaposlenih proističe iz vlasničke strukture u kojoj je većinski akcionar Grad Šabac. E, sad je pitanje čemu čistka tamo gde Grad nema budžetsko opterećenje? Sudeći po onome što se čulo na poslednjoj sednici Skupštine Šapca pravi se prostor za 17 novih radnika u JKP Vodovod, a sve da bi se ostalo na kvoti od 1422 stalno zaposlena na neodređeno vreme, koju je propisala Vlada Srbije, shodno broju stanovnika.

To praktično znači da će se umesto 9 (plus 6) onih koji su sami finansirali svoje zarade uposliti novi koji će plate primati iz budžeta!! Da li je to racionalno u trenutku kad se Grad Šabac zadužuje kod banaka za novih 840 miliona dinara ne bi li zbog loše isplaniranog budžeta i ogromnih rashoda, zakrpio deficit od 814 miliona u prvih devet meseci 2017. godine? Kako sad zvuče reči gradonačelnika Nebojše Zelenovića kad je, koliko pre nekoliko meseci, ponosno izjavio kako u Šapcu neće biti otpuštanja, već ima mesta i za novozaposlene, a sve u skladu sa odlukom Vlade Srbije o broju zaposlenih u lokalnim samoupravama? Zašto je Zelenović obmanuo građane Šapca?  Obzirom da uz ovakvu harangu u RTC nema suvislog obrazloženja, ona je nedvosmisleno politička. A ta, kako Zelenović često voli da paradno maše – „naša politika“ – u praksi nelogično ukida radna mesta umesto da otvara nova. Ovde se, naravno, ne misli na kojekakva izmišljena pomoćničko-savetnička mesta po stranačkom ključu.  

U svetlu ove političko-propagandne igranke, sukob interesa u RTC, o kojem sindikat piše Skupštini grada, dođe kao “laka muzika”. Ili je gašenje radnih mesta i otpuštanje onih koji sa gradskom kasom nemaju nikakve veze, samo kazna zbog ukazivanja na organizacioni haos u Robno transportnom preduzeću Šabac?!

Može vam se još svideti More from author

3 Comments

 1. samo vas posmatram kaže

  Kako bi zaposlili svoje partijske drugove, otpustaju obican narod iza kog ne stoji nijedna stranka

 2. Mile kaže

  Vadi pasos pa bezi sto dalje..

 3. ŠABAC JE CEO kaže

  Ali zašto gase preduzeca koja se sama finansiraju!???!?!?
  Isto tako su ugasili JUP Plan-urbanističko preduzeće koje se finaniralo od svojih projekata, ne iz budžeta!!!

  BANDA ! ! !

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.