ZAŠTO JE PODATAK O BROJU RESPIRATORA DRŽAVNA TAJNA

Da li je problem da dostave odgovor na pitanje koliko ima respiratora, razlog taj što u šabačkoj bolnici broje neke od “stotinu respiratora kojih ima dovoljno“, kako reče predsednik države u jučerašnjem obraćanju naciji, ili je u pitanju nešto drugo? Tek odgovori na pitanja koja je uputio nedeljnik „Čivija“ ovoj zdravstvenoj ustanovi, nisu stigli ni posle 24 sata.

– Koliko respiratora poseduje šabačka Opšta bolnica, a koliko ih je u funkciji?

– Postoji li u okviru šabačke bolnice predviđen prostor za karantin i sa koliko ležajava?

– Da li šabačka bolnica raspolaže zaštitnom opremom za zaposlene, potrebnom u slučaju epidemije, i kojim brojem (zaštitni skafanderi, zaštitne naočare, maske, rukavice, obuća)?

Prema nezvaničnim informacijama iz šabačke bolnice, pominje se da respiratora ima pet i dva oksiloga. Smatra se da je taj broj sasvim dovoljan za sada, jer na području grada Šapca, kao i okolnih opština koje gravitiraju šabačkoj bolnici, nema nijedan potvrđen slučaj koronavirusa.  U vreme epidemije „ptičijeg gripa“, pre 15 godina, pacijenti sa respiratornim problemima bili su smešteni na odeljenju hirurgije jer su se samo tamo nalazili respiratori.

Što se tiče drugog pitanja, na koje nije stigao zvaničan odgovor, prema nezvaničnim informacijama, odeljenje infektivne nege raspolaže sa nekoliko soba za izolaciju (karantin), ali bez respiratora.

Treće pitanje je takođe ostalo bez zvaničnog odgovora, a procene o opremljenosti zdravstvenog osoblja ne postoje ni nezvanične.

Iako je predsednik Aleksandar Vučić u jučerašnjem obraćanju naciji obnarodovao da u Srbiji ima „na stotine respiratora“ i da ih je „dovoljno“, Ministarstvo zdravlja juče je raspisalo hitnu javnu nabavku 15 respiratora koji će biti dostavljeni Kliničkom centru Srbije i drugim zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od širenja epidemije koronavirusa.

Ministarstvo je hitnu nabavku raspisalo na osnovu preporuke Svetske zdravstvene organizacije i radne grupe Instituta za javno zdravlje Srbije “dr Milan Jovanović Batut”, navodi se na sajtu Ministarstva zdravlja.

Poziv za podnošenje ponude upućen je na adrese pet firmi, a rok za dostavljanje ponuda je petak, 13. mart.

Da li građani Srbije treba da budu blagovremeno i tačno obavešteni o spremnosti i kapacitetima zdravstvenog sistema? Zbog čega je informacija o broju raspiratora u Srbiji, državna tajna? Ako zaista postoji na stotine respiratora, i ako je to dovoljno, zbog čega se podaci kriju?

 

 

 

 

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.