POBUSANI PONEDELJAK

24. april
Ponedeljak

Pobusani ponedeljak je jedan od zadušnih dana. Tad se odlazi na groblja, postavlja kamenje na sve četiri strane oko groba i pobusava zemlja između, odnosno prekopava površinski sloj zemlje. Na prekopano busenje stavljaju se ofarbana jaja namenjena mrtvima. Otud i naziv pobusani. U Bosni se umrlim oženjenim muškarcima postavljaju opseci ili granični kamenovi iznad glave i kod stopala, pa se između njih zemlja busa.
Vuk Karadžić u Rječniku navodi da se ovaj dan naziva Ružičalo ili Družičalo i da se tad okupljaju devojke i mladići na neko pogodno mesto da se družičaju, igraju i pevaju. Upliću vence od vrbovog pruća i kroz njih se ljube, postajući tako pobratimi, a devojke druge ili posestrime za tu godinu.
Ovim danom počinje i Vodena nedelja. Lepo vreme u našim krajevima obično kreće posle Đurđevdana. Tada se tope snegovi po visovima i preti opasnost od velikih poplava. Baš zbog toga čitava nedelja posle Đurđevdana jeste sedmica posvećena vodenim demonima koji upravljaju poplavama. U ove dane devojke i mladići izlaze na potoke i reke, prskaju se vodom, bacaju vence u vodu, a trude se i da jedni druge gurnu u vodu, što predstavlja arhaizam nekadašnjeg kulta žrtvovanja ljudi demonima vode.

Srpski narodni kalendar za 2017. godinu, etnologa Dragomira Antonića,  u izdanju “Službenog glasnika” i “Informatike”.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.