PREDSEDNIKOVO PISMO SA 50 EVRA

Od kako je dobio pismo zahvalnosti od predsednika Srbije, Rade M. (68) iz Lipolista je uznemiran i nevozan. Naime, uz ljubazno pismo prepuno topline dobio je i novčanicu od 50 evra!

Prvobitnu prijatnu iznenađenost ubrzo su potkopale neka briga i zebnja. Pažljivo je pratio vesti na Pinku i RTS-u u kojima se podrobno i danima izveštavalo o pismu, ali nije mogao ni da nasluti da je novac bio prateći deo pisama. “Majku mu, pa  sigurno bi objavli da su svi dobili”, razmišljao je Rade.

Danima je krio od svoje Ljubice da je dobio novac, ne zato što bi ga ona odmah potrošila na kineske drangulije za unučad, već bi ga označila kao sumnjivog i sve ispričala po selu. A njemu ni na kraj pameti nije bilo da ofira predsednika i tako mu napravi probleme.

“Ali, zašto baš ja?!”, mučilo je Radeta. Čekaj, za ove četriri godine skraćen sam za 2.873 evra, ma nije valjda da će ovih 50 evrića da da bude nadoknada – ne, ne – predsednik nije takav čovek. Ček, da nije to na konto onog duga što me je država zakinula kad se raspala fabrika “Zorka”? Eee, brale, taj duge je preko 6.000 evra -neće biti.

Dade se Rade u istragu. Ode do lokalnog naprednjačkog odbornika, ali ovaj naravno ne zna ništa: “To je moj Rade neka greška”, zaključi mudro, “nego, ajde ti do poverenika Malovića u Šabac, on je glavni i blizak je vrhu stranke”.

Išao Rade nekoliko puta da nahvata tog Malovića, ali uzalud, rekoše mu da on ni ne živi u Šapcu. Naravno, nije pominjao što mu treba. Uporan, zapucao u Beograd u centralu stranke. Tamo iznenađeni, što se njima obraća. “Pa je l ovde piše ime vaše stranke sa vašom zastavom?!”, upita ih ljutito Rade i reče da će se obratiti nekim novinama. Vide ovi da je čovek bandoglav, da će napraviti zijan predsedniku, pa prizvaše nekog važnog da mu ovaj objansi u četiri oka. Prepoznao  Rade milo lice Ace Martinovića i sav se pretvorio u uvo: “Ti si zemljače jedan od 10 izabranih koje je predsednik rešio da časti, onako iz džepa!” Vidi Aca Radetov sumnjičav pogled, pa pita: “Jesi li ti zemljače glasao za nas?” Rade klimnu glavom. “Eto, zna predsednik koga treba nagraditi!”, reče sugestivno Aca.

Na trenutak se na Radeta preli milina s Martinovićevog lica, ali seti se onog duga po osnovu penzije i izgubljenog posla, pa se dodatno zamisli: “Ali ja to ne želim”, reče ponosno i odlučno. “Pa ti vrati pošiljaocu”, otkači ga ovaj nervozno i ode.

Krenu do pošte, no tamo mu rekoše da pošta 11200 Beograd, kod koje je uplaćena poštarina – ne postoji! “Ma svi vi mene izgleda zajebavate”, reče Rade i besan se vrati kući.

Sutradan sretne onog lokalnog odbornika i ispriča mu šta su rekli u stranci. “Čekaj, pa ti se znači jedan od 10 izabranih?!, reče ovaj zapanjeno a u sebi pomisli: “Ako ovom dune da se okrene u politiku, a po selu se pročuje da ga je predsednik izabrao za nagradu, izvisih ja kao odbornik!”

“Slušaj Rade, ajde da ti ja rešim taj problem. Ti meni daš tih 50 evra a ja tebi dam 100 i svi lepo zaboravimo ovaj slučaj.”

“Ih 100! – pa nećeš reći da ovih 50 predsednikovih za tebe vredi samo duplo”, odgovori Rade lukavo rešen da se cenjka. “Može 550, pa znaš otkad nam predsednik obećava da će prosečna plata biti 500. Ovi njegovi novci vrede baš tolko!”

“Pa što onda 550?”, upita zgranuti odbornik.

“Pa nećeš valjda da ti ovih 50 predsednikovih poklonim! – nego daj, znam da imaš, pa da sve ovo lepo zaboravimo.

Odoše do odbornikove kuće, razmeniše novčanice uz rakiju da overe dogovor, pa Rade presrećan ode. Odbornik brže-bolje skide sa zida sliku svetog Nikole i u prazan ram ubaci predsednikovu novčanicu od 50 evra. Okači je iznad kandila i zadovoljno se osmehnu.

Radeta na kućnom pragu dočeka namrgođena Ljubica: “Je l barabo, da nisi opet uzeo onih 50 evra iz vitrine?!”

 

Čaršija news je humorističko-satirična stranica Šabačkogportala . 

 

 

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.