KAKO JE VISOKA POLITIKA SPOPALA ŠABAČKU VLAST

Piše: Milan Bečejić

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović (omiljen početak većine tekstova lokalnih “novinara”!!), nije džaba putovao u Starzbur. EU je njegovu žalopojku na naprednjački zulum častila sa 900.000 evrića. To je čak 18 odsto ukupne pomoći od pet miliona evra koje je EU namenila za razvoj 34 lokalne samouprave u Srbiji. Dakle, Šabac je najbolje prošao, a evropske birokrate, po ko zna koji put, nastoje da novcem zataškaju ono čime ne žele suštinski da se bave i zbog čega je Zelenović i gostovao u Strazburu. Ko vele, Vučić je nama dobar sve dok ne završi domaće zadatke a vi se gospodo malo strpite! To što mi njega vučemo za nos a on vas, samo su principi visoke politike u koju ne treba da se pačate.
Ne lezi vraže, vlast u Šapcu se baš navukla na tu visoku politiku. Nekako im prija, uživeli se. Evo, u dva dana bejahu domaćini švedskom i američkom ambasadoru. Svima lepo – ambasadori u svoju godišnju diplomatsku agnedu upišu i posete nekom opozicionom gradu, prospu malo hvale, utehe i obećanja, a domaćini na lokalu pokupe nešto političkih poena, samozadovoljstvo, osećaj značaja i važnosti. Iza tih protokolarnih poseta, po pravilu, ne ostane ništa bitno za građane.

A toliko krupnih i sitnih komunalnih problema su daleko od visoke politike. Eto, recimo, nama iz Vodovoda stigao račun uvećan za 34 odsto u odnosu na septembar! Nemamo baštu, čak ni ono malo cveća ne zalivamo redovno. Vodu za kupanje trošimo selektivno jer nam propušta kadica u tuš kabini, a niko nam se nije uselio… Zvanično, cena vode nije rasla skoro godinu dana. Pa što je skuplja?! Možda je poskupeo hlor, možda tajno filtriraju vodu bogatu kamencem, možda neko ne plaća na štetu nas revnosnih… Možda ima neka rupica pa curi, ili se samo krpi neka druga rupica, ona budžetska. Tek, meni ovaj bezobraluk liči na otimačinu.

Znam da plaćamo održavanje postrojenja za prečišćavanje vode napravljeno parama iz EU, ali zar je moguće da to održavanje mesečno košta skoro 50 hiljada evra?! A onda pročitam kako nadležni s ponosom saopštavaju kako je posle prerade  za 40 odsto čistija od savske vode! U deo samohvale na ovu temu spada i izjava da se onaj neprerađeni mulj “nesnosnog mirisa” (dakle – smrada), koji se već duže vreme neodgovorno odlaže ispod novog mosta – izvozi u Mađarsku, jer je upotrebljiv za poljoprivredu i energetiku. Ako je to tačno, zašto se po osnovu zarade od izvoza u računima za vodu ne smanji stavka za održavanje postrojenja? Zašto se taj mulj ne koristi za domaću poljoprivredu, bar bi se smanjili troškovi transporta? Dakle, ovaj Šabac na vodi (Vodovodu) počinje da “nesnosno miriše”.

No, tu je novih 900 hiljada evrića koje će promeniti sve. Samo ako to građani uoče. Jer plan je da se gro novca gurne u rupu bez dna koja se zove industrijska zona. Kao da na rubovima grada čuče horde investitora i nestrpljivo čekaju da se aktivira novo uređeno zemljište u zoni gde će oni posejati svoj biznis.

Ova vlast je, recimo, očito davno zaboravila šta je pre osam godina obećavala svima onima koji su zagrizli priču o gajenju trešanja, navukavši ih bajkom o otkupno- distributivnom centru i obezbeđenom plasmanu ovog voća. Da su svake godine iz budžeta izdvajali po 50 miliona dinara taj centar bi već uveliko radio, a oni koji su u ovu priču ušli mnogo bi lakše isplatili preskupe sadnice.

Iskreno ne verujem da su američki i švedski ambasador išta saznali o lokalnim komunalnim problemima, ali su zato otišli prepuni utisaka kako se “slobodarski Šabac” junački bori protiv naprednjačkog haosa.

Može vam se još svideti More from author

3 Comments

 1. Djubrica kaže

  Tako su i Turci prodatim velmožama Srpskim slali čizme dukata kada su hteli da nas pokore, isto kao i ovi danas iz EU. Istorija se ponavlja…

 2. Бунар kaže

  Права слика града, за оне који размишљају својом главом.

 3. Анонимни kaže

  Tesko kaplaru koji ne zeli da postane general. Stara misao o ljudskoj ambiciji,, ali i tastini.
  Mnogi ne shvataju gde su im granice, previsoko polete i nisko padnu.
  Ipak, ja se ponosim uzletom ” nasih “. Bojim se samo da sa svojih visina nece videti nas obicne smrtnike i da ce negde drugde sviti novo gnezdo. Bas kao i mnogi drugi pre.
  Vreme je najbolji sudija i pokazace sta je i gde je istina.
  PS
  Fotografija mi se ne dopada. Podseca me na nesto vec vidjeno.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.