NASILJE KAD-TAD IZAZOVE NASILJE

Piše: Milan Bečejić

Živim u jedinom gradu gde ovaj primitivni mehanizam naprednjačkog zla nije na vlasti. Ali gadna osobina zla je da se, brzo i lako, širi kao epidemija.

Pre nekoliko meseci, devetogodišnji Vasilije se vratio iz muzičke škole bled i unezveren: „Neću više da živim u ovoj zemlji!“ A onda je teškom mukom prepričao šta mu se desilo. Na uskom trotaru u Ulici Stojana Novakovića, vozeći bicikl, sredovečni čovek ga je, ne zaustavljajući se, nogom u grudi odgurnuo da bi prošao bez zaustavljanja! Zahvaljući poznanicima iz te ulice i jednoj videokameri, utvrdio sam ko je i gde živi taj bahati čovek. I da je neki aktivista SNS sa “Čavića” koji okuplja ljude iz tog dela grada za ove čuvene autobuse podrške „Budućnosti Srbije“. Danima sam se mučio kako da reagujem i odlučio da izbegnem tradicionalni obrazac primitivnih društava, kakvo je ovo naše – na nasilje odgovorim nasiljem.

Sad, slušajući kako napredni radikali, najveći promoteri bahatosti i nasilja mašu ovim pojmom, osećam gorčinu i gnev. Samo mogu da konstatujem kako funkcioniše ta vertikalna hijerarhija nasilja – od vođe koji nad ovim narodom sprovodi višegodišnji politički i medijski mobing (što je takođe vid nasilja), do anonimnih stranačkih aktivista koji taj manir komotno primenjuju gde god im se pojavi prepreka i prilika. Uprkos licemernoj poruci sve nervoznijeg Luja XIV: „Svi koji u nasilju učestvuju za nasilje će i odgovarati“. Što se ne odnosi na nasilinike iz sopstvenih falangi, naravno. Strašno je i sramno čuti tako nešto od čoveka koji Ustav i zakone krši dnevno. I nije više u pitanu samo član 115 Ustava Srbije, čovek je otišao korak dalje, jer je ušao u fazu – sve smem.
Ovde bih mogao da navedem gomilu primera višeslojnog nasilja naprednih radikala, što bi bilo uzalud. A sve je posledica združenog zločinačkog poduhvata vođe i njegovih medija. Zajedničko im je – bombardovanje lažima. I to jeste oblik mobinga, jer lažima zlostavljaju narod, nagoneći ga da u njih veruje. A svaki mobing je atak na dostojanstvo koje je temelj ličnosti.

„Mobing je samo jedan od oblika nasilja, a nasilje je u Srbiji sveprisutno“, zaključuje psiholog Vera Kondić, objašnjavajući profil osoba sklonih mobingu: “Imaju neverovatnu potrebu za dominacijom, da su najpametniji, najsposobniji. Ne dopuštaju drugačije mišljenje jer ga se plaše: moglo bi razotkriti da nisu najpametniji i sveznajući, a to bi dovelo do urušavanja, možda i sloma njihove slike o sebi i ličnosti koja već ne stoji na sigurnim nogama. Misle, ili su naučeni, da je napad najbolja odbrana, pa se mobingom brane od onih za koje smatraju da ih mogu ugroziti.“

Prepoznajete li nekog u ovom objašnjenju?!

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.