SRBIJA NA DOBOŠU

Piše: Milan Bečejić

Karikatura: Milenko Kosanović

I dok su učesnici protesta #1od5miliona u Šapcu proglasili letnji raspust, stotinak lokalnih naprednih radikala, pojačani grupom uvezenih batinaša, svakodnevno arlauču gradonačelniku ispod prozora i simuliraju opozicine šetnje gradom. U nedostatku originalnih ideja. Reč je uglavnom o zaposlenima iz Pošte, Telekoma, Eklektrodistribucije… kojima sat prangijanja na ulici dođe kao nadoknada za topli obrok. Ozvučenje kriju u lokalnoj ispostavi Kopernikusa čiji je vlasnik Telekom, dakle, koriste državni resusr za stranačke potrebe. Što je u današnjoj Srbiji svakodnevna i normalna pojava.

Ali sedmomesečni protesti nisu posustali samo u Šapcu. Građanski letnji komformizam razbucane srednje klase nadrastao je razloge koji su spontano inicirali proteste. Kao da su siromaštvo, beznađe i permanentne lagarije vlasti uz dežurne uvrede i poniženja s vrha takođe otišli na letnju pauzu. Na letnji odmor odoše i Bećkovika i Kesić i Pljižovci, međutim, Glani Pokemon, kao dežurna inspiracija njihovih emisja ne miruje – čovek je u u pemanentnoj, takoreći doživotnoj kampanji. Sociolog Jovo Bakić veruje da idu godišnji odmori, vreme je odlaska na more, a učesnici protesta su pripadnici srednjih slojeva koji mogu sebi da priušte letovanje. Ipak, uveren je da će vlast svakako dati povoda za nove proteste. Kao da u izmanipulsianoj, osiromašenoj i obeznađenoj Srbiji to ne čini svakodnevno.

Dakle, ugnjeteni, prezreni i sluđeni opet čekaju da im vlast pomogne da se vrate na ulice. Od čega se ovi ne libe. Ono Kao Predsednik ne posustaje s provokacijama i vređanjem pa je utisak da i njemu odgovara ovako kilav građanski protest u koji se uvukao deo stranaka crpeći energiju obespravljenih građana, lagano parazitirajući u odsutsvu sopstvenih ideja.

A đavolji izaslanik čvrsto u rukama drži Skupštinu, medijie i novac, ali i podršku svojih zapadnih mentora obećavajući im završetak posla zbog kog su nam ga ovde i instalirali. U stvranju privida demokratije pazario je novi kontigent lažne opozicije, pa je Čedi i Čanku pridodao i preletače iz DJB, trampivši za njihov prekid bojkota Skupštine lagodna mesta u skupštinskim odborima. To što je ova politički korumpirana grupa unovčila ukradeno samo ih čini odanijim navrhvođi. Njihov duhovni lider je izvesni  Aleksandar Stevanović, Dinkićev potrošeni restl, čovek sa neverovatnim zanimanjem – konsultatnt – iza kog ne postoji nijedan ozbiljan posaso niti radno dostignuće. No, svi oni će jako lepo poslužiti kao navrhvođin  demokratski privezak i u dogovorenoj meri glumiti “konstruktivnu opoziciju”, čime će se po potrebi zapušavati usta kritkama sa Zapada.

I šta sad? Navrhvođina paklena mašina melje, opozicija letuje, protesti hiberniraju, raja je i dalje sluđena i zastrašena… A Srbija na dobošu! Piogledajte gospodo kako se to radi u Albaniji, kod navrhvođinog pajtosa Rame. Bojkot, bato, pravi! Na loklane izbore izašlo manje od 22 odsto građana čime je ogoljena Edijeva diktatura. Znaju ljudi šta hoće, a ne kao ovi naši, samo – šta neće.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.