500 EVRA- DAN POSLE

Piše: Branislav Krivokapić

Karikatura: Milenko Kosanović

Kraj februara 2020. Nakon isplate drugog dela januarske penzije, Beograđanin s natprosečnom penzijom od 35.000 dinara (oko 300 evra) raspodeljuje povećanje od 5,4 odsto ili 1.890 dinara: 250 dinara za poskupljenje struje od 3,9 odsto, 35 dinara za TV taksu, koja je poskupela sa 220 na 255 dinara, 130 dinara za novi namet „Vodovoda“ pod nazivom „pogonska spremnost vodovodnog sistema“, tridesetak dinara za poskupelu uslugu JKP „Gradska čistoća“ (umesto 5,13 odnošenje smeća sada košta 5,64 dinara po kvadratu) i 340 dinara za uslugu održavanja zgrade sa liftom koja je odlukom većine u Gradskoj skupštini poskupela za čak 49 odsto (sa 11,47 na 17,12 dinara po kvadratu). Kad namiri državu, revnosni penzioner ostatak novca opredeljuje za obnavljanje vozačke dozvole, čije je izdavanje upravo poskupelo sa 870 na 1.100 dinara, a za sve druge potrebe preostaje mu Basarin Sebastijan ili, po srpski, ona stvar.

Dva meseca pre penzionera isti poklon dobiće i većina zaposlenih u javnom sektoru, kojima početkom decembra sleduje povećanje plate u rasponu od osam do 15 odsto. Iako će isplatom ove povišice najverovatnije biti ostvaren Vučićev san o prosečnoj plati od 500 evra, dan nakon prijema koverte sa ovim famoznim iznosom mnogima će doneti nimalo prijatno suočavanje s realnošću. Jer ispostaviće se da im je naprednjačka vlastela dodeljeno povećanje otela i pre nego što su stigli da prebroje novac. Dan nakon isplate prosečne plate od 500 evra, još uvek jedne od najnižih u Evropi, osim ponosnom predsedniku, malo kome će doneti bar mrvu dostojanstva. Pa čak ni medicinskim sestrama, koje, uprkos povišici od 15 odsto koja se u razvijenim ekonomijama smatra veoma velikom, neće prestati da uče nemački i sanjaju o odlasku iz Srbije.

Otkud tolika nezahvalnost spram vlasti koja čini sve da podigne standard svih građana a ne samo članova Srpske napredne stranke? Zna li naše, svakodnevnom predsednikovom brigom razmaženo stanovništvo koliko je truda uloženo da se kurs evra, sa 124 dinara koliko je iznosio 31. januara 2017, obori na oko 117 dinara. Koliko državničke čvrstine da se odupre pritiscima tajkunskih ekonomista, koji tvrde da je realna vrednost evra 130 dinara, što bi značilo da je za 500 evra potrebna plata od 65.000 dinara. Zar misle da je Vučić srećan što je „jačanjem“ dinara destimulisan izvoz i pogoršan spoljnotrgovinski deficit? Pa on se živ pojede zbog toga! Ali pošto nikad ne laže, više od rasta izvoza i industrijske proizvodnje stalo mu je da makar iz 77. puta ispuni obećanje o prosečnoj plati od 500 evra. I ispunio je – alal mu Jorgovanka!

Ali avaj, kasno Aca Srbin u Narodnu banku stiže. Raja živi u oblacima i većina, čak i iskrenih, naprednjaka smatra da je 500 evra Sebastijan na kvadrat. Eto, na primer taksisti, koji, kad plate mesečni paušal od 12.000 dinara i odbiju troškove za gorivo i amortizaciju, levom nogom mogu da zarade 500 evra, a kad se malo oznoje, očas posla dostignu platu neurohirurga. A opet im stalno nešto fali. Ali taksisti su privilegovana družina, koja je, spontano okupljena u kilometarske kolone, veoma interesantna određenim državnim službama, zbog čega vlast bez pardona njihove proteste suzbija zavlačenjem ruke u džep ostalih poreskih obveznika. Ali šta sa ostalim nebrojenim nezadovoljnicima?! Kako njih ubediti da je 500 evra solidna baza za preživljavanje, malo niža od crnogorske, a veća od bugarske, makedonske, bosanske, albanske?

E, tu već ne pomažu samo statističke laži. Neophodna je svakodnevna, s vrha inicirana i široko medijski pokrivena, agresivna i do koske ogoljena LAŽ. Laž koja, kako kaže reditelj Goran Marković, „posle nebrojenog ponavljanja postaje dobra proteza za istinu, otupljujući i poslednje ostatke volje za logičkim rasuđivanjem“ nakon čega „ljudi prestaju da razlikuju lepo od ružnog, dobro od zla, istinu od laži“. Pa čak i dobru od loše plate. Tako će dan nakon isplate prosečne plate od 500 evra izgledati zemlja koju je prošle godine napustilo 52.049 građana, dvostruko više nego 2014. godine. I nastaviće da odlaze sve i da Jorgovanka obori evro na 110 dinara.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.