EKSPERTSKI TIM U ŠAPCU U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Nebojša Zelenović, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Šapca, angažovao je eminentne medicinske stručnjake kao konsultante u borbi protiv koronavirusa, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije. U timu za zdravstvo ubuduće će biti i čuveni naš epidemiolog i nekadašnji profesor Medicinskog fakulteta Zoran Radovanović, prof. dr Oliver Stojković, humani genetičar, kao i šabački epidemiolog u penziji dr Dragutin Marković.

„Mi već duže vreme nudimo pomoć Zavodu za javno zdravlje da se poboljša rad na utvrđivanju i evidentiranju kontakata obolelih. Imamo 1.350 lica koja su pozitivna na koronavirus u našem gradu, i beleži se povećanje broja pozitivnih, ali broj kontakata ne prati taj rast. Oko 2000 kontakata je i taj broj stoji već neko vreme, tako da, prema analizi koju smo mi radili, prosečno je jedan i po kontakt na obolelu osobu. Meni to nije jasno, tražio sam pojašnjenje na osnovu kojih procedura oni utvrđuju kontakte i da objasne, kako je moguće da veliki broj lica koja su pozitivna na koronu, nemaju nijedan kontakt, ili imaju samo jedan. Pošto ja nisam stručan za to i ne dobijam informacije na način na koji bi to trebalo, a da bismo mogli da donosimo dalje odluke, ja sam danas u dogovoru sa eminentnim stručnjacima  na nivou Republike Srbije i uz njihovu saglasnost, angažovao kao konsultanta prof. dr Zorana Radovanovića, našeg čuvenog epidemiologa. On je bio redovni profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu, sada je u penziji, i verujem da je bio profesor svakom od današnjih postojećih epidemiologa u Srbiji“, obrazložio je Zelenović.

Kako je istakao gradonačelnik, angažovan je i dr Olivera Stojkovića, profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, humani genetičar koji predaje i na Sudskoj medicini, kao i na Fakultetu za fizičku hemiju. U konsultacijama sa profesorom Radovanovićem, kaže Zelenović, odlučeno je da se angažuje i epidemiolog iz Šapca, i to dr Dragutin Marković koji je u penziji.

„Dr Marković je pristao da bude deo tima, tako da ćemo imati jedan ekspertski tim, jer moj zadatak je da nalazim najbolje ljude u zemlji i najbolje ljude u gradu da bismo mogli da se izborimo sa epidemijom. Ovo nije samo pitanje javnog zdravlja već i ekonomije. Sutra ću imati sastanak zdravstvenog tima na kojem će biti, nadam se i predstavnici Zavoda za javno zdravlje i Opšte bolnice i ja ih pozivam da se priključe“, poručio je Zelenović.

Pitanje broja testova, da li ih ima dovoljno, kako i na koji način omogućiti da se svi koji imaju simptome koronavirusa i testiraju.

„Dr Stojković je angažovan i zbog toga što ovde postoje teme koje se tiču laboratorije, testiranja i uzorkovanja, na koje ja nemam dovoljno dobre odgovore. Zašto imamo samo 150 testova, zašto ne 260 koliko se ljudi i javi. Kako i na koji način može da se uđe u nešto što se do sada nije radilo a moglo bi da pomogne i ubrza stvari a to je da odvojimo bolesne i njihove kontakte od zdravih kako bi firme mogle da rade, kako bi redovan život mogao da se odvija. Ali to mora da se uredi u svakom gradu u Srbiji. Tražiću za ovo  podršku i Kriznog štaba Vlade Republike Srbije, Stalne konferencije gradova i opština.  Moja je obaveza da otvorimo ovo kao nacionalnu temu i da krenemo da se sistemski borimo protiv zaraze po svim standardima Svetske zdravstvene organizacije“, zaključio je Zelenović.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.