ENDURO TRKA – SPEKTAKL NA CERU

Prvi put na Ceru, Moto savez Srbije i Sportsko društvo „Cerera sport“ organizuju Hard Enduro moto trke  4. i 5. novembra. Enduro je adrenalinski sport i disciplina koja, na brdima i planinama testira izdržljivost kako vozača tako i motora. U uzbudljivim trkama na Ceru, osim samih vozača, uživaće i posmatrači, poručuje Lazar Jahurić, predsednik „Cerera sport“. On je istako da će ovo biti pravi spektakl za ljubitelje moto trka.

-Očekuju nas dva zanimljiva dana na Ceru. Prvog dana u subotu, takmičare očekuje poligon sa preprekama – trupci , stene, gume…na kom će im se meriti vreme za koje pređu deonicu. Za gledaoce će biti posebno zanimljive akrobacije motorista. Najbolje plasirani takmičari će prema postignutom vremenu startovati sledećeg dana, kada se vozi trka kroz šumu gde će takmičari pokazati sportsku sposobnost i orjentaciju – napomenuo je Jahurić.

Darko Radonjić, generalni sekretar Moto saveza Srbije, navodi da će do vikenda i prvog trkačkog dana staza kroz šumu biti pripremljena i obeležena, jer će se motori prvi put kretati ovom deonicom.

-Takmičenje će se održati u dve kategorije – profesionalnoj i srednjoj. Dužina staze je 15 kilometara, tako da će vozači voziti po tri kruga, za šta će im biti potrebno oko tri sata vožnje. Do sada se prijavilo više od 30 takmičara, što je za prvu godinu organizacije veoma dobar odziv. Pripremljene su i nagrade za najuspešnije  – rekao je Radonjić.

On je napomenuo i da će sledeće godine cerska trka ući u kalendar takmičenja i bodovati se za šampionat Srbije.

Srđan Mitrašinović, direktor Turističke organizacije Šapca, istako je  da Cer ima velike ali nedovoljno iskorišćene prirodne potencijale, te smatra da su događaji kao što je Enduro trka koja će biti održana početkom novembra, kao  i biciklistički maraton koji je organizanovan u avgustu ove godine, pravi način promovisanja potencijala  planine Cer.

Pokrovitelj trka je Grad Šabac.

Velika moto trka od Soluna do Cera

Enduro trke na Ceru mogu u perspektivi da dostignu viši rang i budu deo evropskog takmičenja. Geostrateški položaj Cera i konfiguracija terena, su odlični preduslovi za organizaciju kvalitetnih enduro trka, smatra Jahurić.

-Sledeće godine se sprema velika trka koja kreće od Soluna, ide preko Grčke, Makedonije, ulazi u Srbiju, a završnica trke je na Ceru i na Kolubari. Posvećena je završetku Prvog svetskog rata i proboja Solunskog fronta – objašnjava Jahurić.

 

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.