IMENA LUDA NALAZE SE SVUDA

 

Piše: Milan Bečejić

Oduvek mi je bila gadna i šokantna bolesna potreba ljudi da po javnim klozetima ostavljaju ispisana ili urezana imena sa sve datumom kad su u toj ćenifi obavljali veliku nuždu, jer tokom male nisu mogli zbog nedostatka vremena i slobodne ruke. Tih idiotluka je bilo i po drveću, tarabama, vozovima…

Gotovo sam zaboravio na taj primitivni manir, dok pre nekoliko dana ne stiže vest preko društvenih mreža kako su dvojica ovdašnjih papaka urezala imena, ni manje ni više, do u fresku u kapelici hilandarske kule u kojoj se molio Sveti Sava! Izvesni Marko Lekić i Perica Vujović. Da se zna da su te hrišćanske veličine posetile najveću srpsku svetinju… Valjda im gramata nije bila dovoljna za potvrdu hodočašća.

Prvo, ne očekujem da će najsramniji od svih patrijarha u osmovekovnoj istoriji Srpske crkve reagovati. Drugo, vest nije dobila širi publicitet, valjda da se neko ne priseti kako su u januaru tri druge hrišćanske veličine – Putin, Vučić i patrijarh Irinej – sličnu stvar učinili potpisujući se na ikonu Isusa Pantokratora u Hramu Svetog Save u Beogradu. Mogu samo da nagađam kojoj je budali ova ideja pala na pamet. I zašto.

I zašto baš na ovu ikonu? Na grčkom je pantokrator – svedržitelj, pa ako je dejstvovala infantilna podsvest rodonačelnika ove ideje – ima smisla: sva trojica se ponašaju kao svedržitelji u svojim prćijama – Rusiji, Srbiji, SPC!

I eto uzora budalama! Sve u duhu onog izraza: imena luda nalaze se svuda, za šta su znali još Latini (Nomina stultorum ubique locorum).

Srećom, ikona Hrista Pantokratora, koja se smatra za najlepšu ikonu Hrista na planeti i koja je na proslavi 2.000 godina hrišćanstva u Atini i Jerusalimu izabrana za planetarni znak – pažljivo se čuva u riznici manastira Hilandar. Od raznih svedržitelja i drugih idiota.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.