KOLIKO ĆE NAS KOŠTATI ZLOUPOTREBA PUTINA?

Tekst i foto: Beogradski glas

Da li će iskreni, ali i oni interesom omamljeni rusofili u dogledno vreme doći na svoje i dočekati sopstvena priželjkivanja da Srbija postane jedna od ruskih gubernija? Da li će se ona glupost iznikla iz stampeda naprednih radikala – „1 od 300 miliona“ pokazati kao vizionarska?

Nije važno koliko smo platili organizaciju ove farse (računica se kreće od 200 do 400 miliona dinara), već koliko će nas tek koštati to što je Putin pristao da provede osam sati u Potemkinovom kostimu ovog Vučićevog cirkusa. Ta priča o velikom bratu zaštitniku samo služi za domaću upotrebu, jer istorija beleži uglavnom rusku ljubav prema nama kroz razne njihove interese (Obrenovići, bitka na Čegru, Sremski front…).

Ruska dominacija na ovom trustnom prostoru, u zaleđu NATO, strateški je značajna za budućnost. Pogotovo u situaciji kad SAD svojom arogantnom politikom smatraju da je Srbiju dovoljno držati na uzdi ignorisanjem. No, ruska kolonijalna politika ima drukčiji koncept baziran, pre svega, na energetskoj dominaciji. Pogledajte samo svilen odnos Nemačke, čija skoro trećina privrede ovisi o ruskom gasu.

U lošem spinovanju target Putinove posete je, navodno, namera da Rusi investiraju u nekretnine na 45 hektara atraktivnog novobeogradskog zemljišta između dva mosta. Zanimljiv smokvin list za ono na šta zapravo veliki brat želi da stavi šape – Đerdap i dotući Banatski Dvor. Krajnji cilj: preuzeti elektroprivredu Srbije i uz vlasništvo nad domaćim resursima nafte i NIS-om energetski porobiti Srbiju. A energetika je poslednja odbrana od kolonizacije. Sekundarna namera se takođe tiče prirodnih resursa – izvorišta vode i banje. Koliko je poznato, recimo, da su jednu od najčuvenijih evropskih banja, Karlove Vari, odavno kupili kontroverzni ruski biznismeni?!

Na energetskom planu Rusi su nas već namagarčili pričom o „Južnom toku“ i tako jeftino kupili NIS, i od tada besomučno eksploatišu naftu iz Banatskog Dvora ne plaćajući rudnu rentu. Sad, umesto „tužnog joka“, pred nosom nam je nova šargarepa – „Turski tok“, što će tek da nas košta. Uostalom, Rusi ovde odavno drže kontrolu nad energetikom, sad to samo treba i formalizovati. Čik neka vođa, recimo, smeni čuvenog „stručnjaka“ Bajatovića! Eto mu za vratom Alekseja Milera, Putinovog druga iz KGB-a i čoveka od visokog poverenja. Kralj bi leteo momentalno, mimo redovnih ili vanrednih izbora.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.