POLIGRAFOLIRANJE

Piše: Milan Bečejić

Stekli smo na čelu ove uboge i utučene zemlje čoveka koji je pronašao u sebi zlobnu, samoljubivu, sujetnu, mrziteljsku osobu i koji se zaljubljeno zaledio u toj ulozi

Petogodišnja Marta izbačena je, nakon tri godine boravka i nezakonito, iz dečjeg vrtića „Prva radost“ iz Žitorađe zato što je njen otac viđen na protestu opozicije, što se nije svidelo nadležnima.

Naprednjak M. S. iz jednog šabačkog prigradskog naselja krampom je, pod okriljem noći, lupao tek postavljen asfalt kako bi obezbedio dokaz da je lokalna vlast loše uradila put.

Ovakve i slične vesti, sa ruba fantastike, iscurile sa društvenih mreža ili iz usamljenih medija, punile su – i još će – bedni bedeker svakodnevne mržnje koju besramno produkuju napredni radikali.

Mržnja, cementirana bahatošću i strahom, jeste najvidljiviji učinak, ali i stub vladanja predsednika četvrtine Srbije i lidera naprednjačkog političkog bastarda kojeg neguje i vodi Aleksandar Vučić. I nemaju nameru da smalaksaju, zato valjda i organizuju kurseve mržnje za nove botovske kohorte.

Drugi učinak i stub vladanja jeste neprekidno pumpanje kolektivnog ludila koje sve teže razumeju i oni koji su, po naredbi ili samoinicijativno, uključeni u dnevnu proizvodnju košmara. Otrcana fraza o „ludom i zbunjenom“ savršeno zatvara krugove straha među nespokojnim ljudima.

Treći učinak i stub vladanja jeste užasna kadrovska politika bazirana na negativnoj selekciji i veštačkom omasovljenju naprednih radikala. Sad je uzaludno podsećati kako je Vučić pred izbore pre sedam godina trubadurski pevao bajku o angažmanu stručnih i nestranačkih ljudi. Takvi su danas saterani u podrum ili su napustili Srbiju. Oni koji se usprotive bivaju obeleženi i satanizovani.

I četvrti učinak i stub vladanja jeste stvaranje kulta ličnosti. Na čemu izgrađen? Na lepom vaspitanju i pristojnosti, na dostojanstvenom držanju i državničkom ponašanju, na doslednom poštovanju Ustava i zakona, na skromnosti i odmerenosti…?

Ne. Stekli smo na čelu ove uboge i utučene zemlje čoveka koji je pronašao u sebi zlobnu, samoljubivu, sujetnu, mrziteljsku osobu i koji se zaljubljeno zaledio u toj ulozi. Potkivajući svakosatno kult ličnosti propagandnim podilaženjem podaničkih medija. Iz svoje samoljubivosti izgradio je naviku da samo on ima autoritet, jer je jedini ispravan i pošten. Ne da je najpametniji, to mu nije dovoljno, već da je – jedini pametan!

Srbija je postala degenerična zemlja, gde normalno postaje nenormalno, gde se ološ iz taloga digao na površinu i postao poklopac kroz koji ne prolazi svež vazduh. S tendencijom da svi potisnuti ispod budu krivi ako se vođa iznervira, da budu krivi ako se razbole i krivi zato što su živi…

A kad iznad taloga uzdignutog na površinu ipak ispliva kakva surova istina, slugani pokreću hajku, a vođa uz spasonosni set novih laži zavapi – spreman sam za poligraf. Zašto se, s vremena na vreme, neukim građanima maše isukanim poligrafom? Jer mnogi su ubeđeni da je to vrhovno božanstvo tehnologije, nepogrešivi lovac na laži i suvereni čitač misli. Tek bezopasna manjina zna da je reč o prevaziđenoj, pomoćnoj ali veoma nepouzdanoj policijskoj tehnici. Ne sumnjam da bi ovo ispitivanje Vučić prošao, ne zato što bi daleko od javnosti pitanja postavljao neki odani, slinavi policajac. On odavno veruje u to što laže!

Predlažem mu da umesto poligrafa izađe na TV megdan nekom ko je zaista novinar, ko ne mari ni za vlast ni za opoziciju. Eto, predlažem da stane i odgovara na pitanja, recimo, Ranka Pivljanina, Slaviše Lekića, Cvijetina Milivojevića… Skromno sugerišem i sebe, kao najmekšu soluciju. Niko od nas te, Aleksandre, ne mrzi, ali mrzimo neprekidan nagon da to što radiš činiš i u ime onih koji se s tim sa razlogom ne slažu. Evo, za trening, nudim ti set od samo deset poligrafskih pitanja:

  • Imaš li problem da slažeš?
  • Da li veruješ u to što pričaš?
  • Da li mrziš Srbiju i srpski narod?
  • Da li si svestan nedostatka srama?
  • Da li kršiš Ustav Srbije?
  • Da li si dobio zadatak da za šaku vlasti razbucaš Srbiju i srpski narod?
  • Da li bi voleo da te doživljavaju kao Miloša Obrenovića?
  • Da li bi žrtvovao deo građana Srbije ili društveni sloj zarad očuvanja vlasti?
  • Da li te je sramota što si dobio Orden Svetog Save?
  • Da li se stidiš dok ti viču „Aco Srbine“?

Ne bi odgovori na ova pitanja imali kao prevashodni cilj utvrđivanje istine, ali bi, siguran sam, politička i klinička slika bila jasnija.

Usudi se, Aleksandre, i – probaj!

Fotografije: Zona sumraka, društvene mreže

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.