POŽAR U ZAPUŠTENOM DELU TRIANGLE

U delu zapuštenog prostora iza Triangle večeras je izbio požar, kako saznajemo, gore trava i nisko rastinje, domaćinstva nisu ugrožena. Ekipe vatrogasno-spasilačke službe su na terenu. Još nije poznat uzrok požara.

Sektor za vanredne situacije izdao je upozorenje građanima i podsetio da je Zakonom o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje na otvorenom prostoru:

„Zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.Lice koje je radnjama iz stava 1. ovog člana izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije, u skladu s posebnim propisom.

Građanin koji primeti neposrednu opasnost od izbijanja požara ili primeti požar dužan je da ukloni opasnost, odnosno da ugasi požar ako to može učiniti bez opasnosti za sebe ili drugog. Ako građanin ne može sam da ugasi požar, dužan je da o tome bez odlaganja obavesti najbližu vatrogasnu jedinicu, odnosno policijsku stanicu.

Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako spaljuje ostatke strnih useva, smeće i biljne ostatke na otvorenom prostoru

Nadzor nad primenom Zakona o zaštiti od požara vrši Minisratstvo unutrašnjih poslova. U cilju suzbijanja pojave spaljivanja na otvorenom prostoru, svi požari biće ispitani a počinioci procesuirani. Inspektori su ovlašćeni da pokrenu postupak za utvrđivanje odgovornosti lica koja su izazvala požar“.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.