ŠABAČKIM APOTEKARIMA PODRŠKA IZ CELE SRBIJE

Da li će Šabac biti prvi grad u Srbiji bez državne apoteke i preti li nestašica lekova? Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Šabac upozoravaju da će se obistiniti ovaj mračni scenario. Sindikat zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi Šabac danas je održao još jednu protestnu šetnju, zahtevajući da im se omogući pravo na rad ali i da se utvrdi odgovornost rukovodstva ustanove – direktora i upravnog odbora. Njima su se danas pridružile i kolege iz Novog Sada, Kragujevca, Zrenjanina i Sremske Mitrovice. Podršku su poslale i kolege iz ostalih gradova, ali “zbog teške materijalne situacije nisu bili u mogućnosti da doputuju u Šabac”.

-Ostajemo bez lokala, bez apoteka u potpunosti, ponovo je raspisan konkurs za davanje lokala u zakup i to pojedinačno. Za zposlene više nema garancija. To znači da će svaka apoteka, ako uspeju da je izdaju, imati novog vlasnika, a državnih apoteka u ovom gradu više neće biti – kaže Ana Lazarević iz Sindikata Apotekarske ustanove Šabac.

Kako je istakla, plan osnivača – grada Šapca je da u okviru Apotekarske ustanove ostanu samo Prva i Apoteka Letnjikovac.

– Postavila sam gradonačelniku pitanje od čega će se te dve apoteke finansirati, a on je rekao – „od izdavanja lekova na recept“. Problematika je malo drukčija, apoteke potpisuju ugovor sa Zdravstvenim fondom, a ko će od dobavljača davati lekove ustanovi kojoj je račun blokiran? Gde će zaposleni, njih 24, naćiće se na ulici, da li će dobiti otpremnine, ko su novi poslodavci, kako će ugovori izgledati? Mi nemamo odgovor – kaže Lazarevićeva.

Šabačka Apoteka došla je do kraja, kažu zaposleni, a izvršitelji popisuju i ono malo zaostalih lekova.

– Upozoravam da će uskoro u Šapcu biti nestašica lekova. Privatnici će, čim se zatvore državne apoteke, prestati da nabavljaju lekove koji idu na recept. U Šapcu već ne postoje lekovi za oko 10 posto pacijenata sa ovog područja. Lekove za tuberkulozu pacijenti nabavljaju u drugim gradovima – ističe Lazarevićeva.

Ove apoteke već mesec i po dana ne rade sa pacijentima. Osam meseci zaposleni nisu primili platu, dobili su od grada u tri navrata kratkoročnu pomoć od po 15.000 dinara.

Iako su sve državne apoteke u Srbiji u problemima, nešto je bolja situacija u drugim gradovima,  nego u Šapcu, ističu zaposleni.

-Kolege u Šapcu nisu usamljene, svi smo uz njih i moramo da se zajedno borimo. Sramotno je da se mi kao nosioci zdravstvenog sistema nalazimo u ovakvoj situaciji. Javnost još ne shvata do čega će dovesti urušavanje državnih apoteka – poručila je Jelena Lopatić, iz Novog Sada.

Prošle godine Grad Šabac je platio 4,6 miliona dinara NALED-ovoj konsultantskoj kući „Expose“ za stručnu analizu poslovanja Apoteke Šabac i rešenje koje je ova kuća predložila – da se lokali apotekarske ustanove izdaju u zakup privatnicima.  Dosada niko nije preuzeo odgovornost za loše poslovne rezultate ove ustanove iako gradska Skupština imenuje i direktora i nadzorni odbor.

Umesto apoteke– kockarnice ili banke

Od novembra prošle godine nekoliko puta je raspisan konkurs za izdavanje lokala koje koristi Apotekarska ustanova. Niko se nije javio. Većina zaposlenih je protiv zakupa jer je, kako ističu, to postalo besmisleno.

-Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da ukoliko ne bude bilo zainteresovanih ni posle najnovijeg konkursa, više se neće insistirati na obavezi zakupca da obavlja apotekarsku delatnost, već će lokale iznajmiti i za druge delatnosti – pa će recimo Apoteka Sloboda biti banka ili kockarnica, tim rečima mi je slikovito objasnio gradonačelnik – kaže Ana Lazarević.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.