ĐILAS RUŠI VLAST U ŠAPCU

 

Februar, 2013.

„Ono što nije pošlo za rukom Vučiću, Dačiću i Dinkiću, izgleda da će uspeti Djilasu“, ovako Šapčani komentarišu najnovije poteze lidera DS koji u velikoj meri dovode u pitanje opstanak aktuelne lokalne vlasti. Naime, prošle nedelje u Šapcu je na neuobičajen način održan sastanak kojem su prisustvovali Borko Stefanović, šef poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije i Balša Božović, generalni sekretara DS sa grupom šabačkih odbornika iz ove stranke. Sastanak je organizovan bez znanja GrO DS u Šapcu, u klubu „Rupa“.

– Situacija je uobičajena, imali smo redovan sastanak sa odbornicima stranke i ja ne bih dalje to komentarisao – kaže za „Blic“ Borko Stefanović, uz napomenu da sastanku nisu prisustvovali svi odbornici DS, ali da je ideja bila da se vidi „ko su ljudi uz DS, a ko oni koji prave drugu stranku“.

Na pitanje da li će podele unutar stranke destabilizovati vlast u Šapcu, Stefanović je zagonetno odgovorio: „E, to je dobro pitanje“, pojasnivši da vlast na lokalu često ne zavisi od volje gradjana, ali da uskoro očekuje rešenje ove situacije.

S druge strane, u GrO DS ovakav potez funkcionera stranke smatraju nedobronamernim gestom.

– Čemu konspirativno sastajanje sa nekolicinom odbornika, kad Odbor funkcioniše normalno i legitimno?! – kratko i jasno je prokomentarisao Miodrag Filipović, predsednik GrO DS U Šapcu.

– Onom kome su jedinstvo stranke i očuvanje stabilnosti prioritet ne pravi takve poteze. Mene niko nije obavestio niti me kao gradonačelnika Šapca pozvao da prisustvujem tom sastanku, takodje ni predsednika GrO niko nije obavestio. Zaista dovodim u pitanje dobre namere iz Beograda – kaže Miloš Milošević, gradonačelnik i član DS.

On dodaje da je stav odbornika DS takav da im je na prvom mestu vernost gradjanima i programu za koji su dobili podršku na izborima, pa tek onda opredeljenje da li podržavaju Dragana Djilasa ili Dušana Petrovića.

– Vladajuća koalicija u Šapcu je stabilna, ali ne može da se zanemari situacija u koju smo dovedeni da odbornici treba da se opredeljuju izmedju Djilasa i Petrovića, umesto da se bave samo onim što je u interesu gradjana – kaže Milošević.

Gradski odbor DS u Šapcu nedavno je osudio inicijativu predsednika DS Dragana Djilasa za isključenje Dušana Petrovića iz stranke, smatrajući da je ona revanšistička i nedemokratska. Od ogromne većine članova Odbora samo su tri bila uzdržana u osudi Djilasovog predloga.

Od promena 2000. godine stožer vlasti u Šapcu čini DS. Proteklih meseci opozicija sastavljena od SNS, URS, SPS i DSS intenzivno je radila na prekomponovanju vlasti u ovom gradu. Do sada im to nije pošlo za rukom, jer većinu u lokalnom parlamentu čine DS sa 25 odbornika, Pokret Zapadna Srbija sa sedam, SPO – tri, LDP – tri, a podršku im pruža i jedan odbornik USS, što je 39 od ukupno 69 odbornika.

Može vam se još svideti More from author

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.